2017. ápr 24.

Ingyenes egyetemek New York államban

írta: Göbölyös N. László
Ingyenes egyetemek New York államban

suny.jpg

New York állam az Egyesült Államokban elsőként ingyenessé teszi az egyetemek 2 és 4 éves kurzusait egy bizonyos szintű családi jövedelemig: évi 125 ezer dollár és az alatt.

Andrew Cuomo kormányzó ígéretet az amerikai középosztály alsó rétegeinek, átvéve a korábbi demokrata elnökjelölt Bernie Sanders ötletét, amellyel szép eredményeket ért el a kampány során a fiatalok között.

A januárban beterjesztett Excelsior ösztöndíj finanszírozási tervét elfogadták az állam törvényhozói. Bár a leghíresebbek, mint a Columbia vagy Cornell, magánegyetemek, az államnak is megvannak a maga neves felsőoktatási intézményei, mint a SUNY (State University of New York), vagy a CUNY (City University of NewYork) egyes fakultásai például Buffalóban és Albany-ben, vagy a New York-i Fashion Institute of Technology. A diákok költségei, bár alacsonyabbak, mint  magánegyetemeken, elérik a 6500 dollárt évente a négyéves, és a 4350-et a kétéves kurzusoknál.

„Ma az egyetem azzá válik, ami a középiskola volt – mindig választási lehetőségnek kell lennie, még akkor is, ha valaki nem engedhetné ezt meg magának” – mondta Cuomo.

A programra évi 163 millió dollárt különít el az állam, és a tervek szerint mintegy 200 ezer diáknak juthat belőle.

Ahhoz, hogy megkaphassák az Excelsior ösztöndíjat, a diákoknak évente 30 kreditet kell szerezniük. A diploma után annyi évet kell New York államban dolgozniuk, ahoány évig kapták az ösztöndíjat. Ha elhagyják az államot, az ösztöndíj kölcsönné válik. Ez utóbbi nem szerepelt a kormányzó  eredeti javaslatában.

Ugyancsak említésre méltó, hogy Tennessee és Oregon államban, továbbá San Franciscóban eltörölték a tandíjat minden állami, illetve városi kezelésű főiskolán, függetlenül a család jövedelmétől.

Szólj hozzá

oktatás egyetem New York USA