2017. máj 03.

Egy éjszaka Van Gogh ágyában

írta: Göbölyös N. László
Egy éjszaka Van Gogh ágyában

van_gogh.jpg

Vincent Van Gogh örökségének nyomai Hollandiában az egész Brabant tartományban megtalálhatók. Ezek most szaporodtak azzal a szobával, ahol lakott, és amelyet meg is örökített híres festményén.

Égszínkékre festett falak, fapadló, sárgára festett ágy, vörös takaró. Üvegnégyzetekből összerakott ablak, két sárga szék, egy kis tükör, képek a falon. Ilyennek ismertük meg Van Gogh szobáját. Ez az emlék nemcsak festményen maradt meg, hanem a valóságban is, a leghűségesebb hívei nemcsak gyönyörködhetnek benne, hanem az éjszakát is benne tölthetik.

Boxmeerben, a szülőhelyén a Riche szállodában építették fel a festő arles-i szobájának pontos mását. Sok művész megpróbálta már rekonstruálni, de ez az első, amelyet nemcsak meglátogatni és fényképezni lehet, hanem egy éjszakát is ott lehet tölteni.

A festő három csaknem azonos képet festett a szobáról. Az egyik az amsterdami Van Gogh-múzeumban, a második a chicagói Art Institute-ban, a harmadik a párizsi Orsay múzeumban látható. Az első kép tönkrement egy áradáskor, a festő ezért készített további vásznakat erről a témáról.

Az eredeti ágy a II. világháború idején eltűnt. A szálloda tulajdonosa Legi Hermans történészt kérte fel annak megrajzolására. Ennek alapján készítették el az eredeti pontos másolatát. Egy Van Gogh-éjszaka ára 70 euró.

 

 

Szólj hozzá

turizmus képzőművészet festészet Hollandia Van Gogh