2017. máj 11.

Miért nehéz a gyermekeknek átmenni az úton?

írta: Göbölyös N. László
Miért nehéz a gyermekeknek átmenni az úton?

children-crossing-road-136395986460403901-150205160620.jpg

Gyorsan értékelni a forgalom sűrűségét, szinkronba hozni mozdulatainkat a kocsik sebességével, lelépni a járdáról és gyorsan átmenni a másik oldalra egyszerűnek tűnik, de nem a gyermekek számára.

Az iowai egyetem pszichológiai karának kutatói összeállítottak egy tanulmányt, amelyben leírják, hogy 14 éves kor előtt a gyerekeknél még nem fejlődik ki az a képesség, amellyel megfelelő módon értékelni és összhangba hozni tudnák a látottakat és az ezzel összefüggő mozgást.

A kutatók egy 6-14 év közötti gyermekekből álló és egy felnőtt csoportot teszteltek egy 3D-s laboratóriumi kísérletben, amely a legkisebb részleteiben reprodukált egy egyirányú utat, amelyen az autók 2-5 másodpercenként követték egymást 40 km/órás sebességgel. A résztvevőknek 20-szor kellett az úton átmenniük.

Az eredmény: a 6 éves gyerekek 8%-át virtuálisan elgázolták, a 8 éves 6%-át, a 10 évesen 5, míg a 12 évesen 2%-át érte baleset. A 14 évesek és a felnőttek közül senkit.

A gyerekek többsége jól tudta megítélni, hogy mikor kellene elindulni az úttest másik oldalára, de vagy korán vagy késve cselekedtek. A szülőknek meg kell tanítaniuk a kicsiket arra, hogy legyen türelmük kiválasztani a megfelelő pillanatot – javasolják a kutatók, akik a hatóságokat viszont arra kérik, hogy azokra a helyekre, ahol sok gyerek közlekedik, rakjanak fel jelzőlámpákat, vagy csíkozzák fel az úttestet.

A statisztikák szerint az Egyesült Államokban 2014-ben 207 14 éven aluli gyalog közlekedő gyermeket gázoltak el.

 

Szólj hozzá

biztonság közlekedés társadalom életmód gyermekek USA