2017. máj 20.

A történelem legrégibb főtt zöldségei

írta: Göbölyös N. László
A történelem legrégibb főtt zöldségei

zoldseg.jpg

A római Sapienza egyetem régészei líbiai ásatások során egy több mint 6000 éves agyagedényben főtt zöldségek maradványait találták.  

A bristoli és a milánói, valamint a modenai egyetem botanikusai szerint eza felfedezés mutatja, hogy milyen fontos szerepet játszottak a főtt zöldségek az észak-afrikai történelemelőtti népek étrendjében és az emberiség fejlődésében – írja a La Repubblica.

A tűz feltalálása után őseink fogyasztani tudták azoknak a növényeknek a sokaságát, amelyek nyersen nehezen vagy egyáltalán nem voltak ehetők. Könnyebb volt a húsok megemésztése is. Mindez előkészítette az állattenyésztés, a földművelés kialakulását és egyben a letelepedést.

Ugyancsak fontos lépést jelentett az agyagedények készítése, amelynek Ázsiában 16 ezer éves, Észak-Afrikában 12 ezer éves nyomait találták meg.

A líbiai Takarkoriban és Uan-Afudában talált maradványokban a kutatók azonosítani tudtak különböző növényszárakat, leveleket, a szavannából származó magokat és vízi növényeket is.

 

Szólj hozzá

tudomány táplálkozás őstörténet Olaszország