2017. máj 24.

A technológiai szingularitás próféciája

írta: Göbölyös N. László
A technológiai szingularitás próféciája

ray-kurzweil.jpg

„2029-en belül a számítógépek elérik az emberi intelligencia szintjét” – jelentette ki Ray Kurzweil, az SXSW texasi konferenciáján. Nem ez az első eset, hogy a tudós jós szerepben tetszeleg. A Wikipédián külön oldal foglalkozik próféciáival és a Reddit-rajongók seregei vitatkoznak róluk.

Maga Kurzweil is annyira kedveli saját jóslatait, hogy számon tartja, mennyi valósul meg belőlük. Pillanatnyilag saját statisztikája szerint a 147-ből 86% igazolódott, 12 % részben teljesült, és csak 2% volt teljesen téves. 12 év múlva megtudjuk, hogy ez a legutóbbi  teljesült-e, hogy a mesterséges intelligenciák képesek lesznek-e gondolkodni, absztrahálni, megérteni bonyolut dolgokat, mindazt, amit az ember tud.

Kell-e ettől félni?  Kurzweil szerint a gépek lázadása sci-fi. „Ellenkezőleg, a gépek erősebbé, okosabbá teszik az embereket. A szoftverek az emberi test részévé válnak és 2030-on belül az agykérgünknek lesz olyan zónája, amely hozzá lesz kapcsolva egy „felhőhöz”. Ez a folyamat már elkezdődött: a Parkinson-kórosok agyába beépített elektródák csak az első lépést jelentik annak a technológiának az alkalmazásában, amely lehetővé teszi, hogy erősítsük memóriánkat és gyorsabban tanuljunk” – mondja.

Nem minden tudós ért egyet Kurzweil jóslatainak az időre vonatkozó részével. A többség 2040-re, mások 2070-re teszik ezt a beteljesülést. Abban viszont mindnyájan egyetértenek, hogy valóban intelligens számítógépek tervezése nemcsak lehetséges, hanem be is következik évek vagy évtizedek alatt.

Kurzweilnek van egy másik jóslata is. „A dátum, amit érdemes megjegyezni: 2045, az az év, amikor valósággá válik a technológiai szingularitás, vagyis az a pillanat, amikor a számítógép kapacitásában olyan gyorsan nő, hogy radikálisan megváltoztatja a mai világot. A gépek intelligenciája többszörösen felülmúlja majd az emberét.”

A technológiai szingularitás első teoretikusa, aki a Moore-törvényből vett ihletett – amely szerint a számítógépek kapacitása két évenként megkétszereződik – Vernor Vinge író volt, aki úgy vélekedett, hogy a számítógépek állandóan növekvő potenciálja lehetővé teszi nálunk intelligensebb tervezését. Ezek a számítógépek aztán tervezni tudnak olyanokat is, amelyek teljesen kikerülnek az emberi kontroll alól.

Mindez bizonyos formában már benne volt Frederic Brown 1954-ben megjelent sci-fijében, amelyben egy galaktikus komputert képzelt el. A számítógéptől az emberek első kérdése az volt, hogy létezik-e Isten. „Most már igen” – válaszolta a gép.

 

Szólj hozzá

jövő sci-fi tudomány technika USA Ray Kurtzweil