2017. máj 25.

A történelem első „Brexitje”

írta: Göbölyös N. László
A történelem első „Brexitje”

1200px-english_channel_satellite.jpg

Angol geológusok fedezték fel, hogy kb 450 millió évvel ezelőtt hogyan töltötte fel a víz a mai La Manche-csatornaként ismert földsávot, elválasztva ezzel Angliát a kontinenstől. Előtte a szigetet ez a földhíd kötötte össze vele.

Az olvadás, az áradás, vagy valamilyen természeti kataklizma következtében egy hatalmas tó, amely az Északi-tenger déli területét foglalta akkor el, megsemmisítette  és teljesen elborította ezt a földhidat. A londoni Imperial College kutatói megtalálták ennek bizonyítékát a Csatorna fenekén: hét árkot, melyek azt mutatják, hogy a víz óriási erővel zúdult le, legalább 10 méter magasságból.

„Ez volt az első Brexit – ironizált Sanjeev Gupta professzor, a kutatás vezetője – a katasztrófa nélkül anglia maradt volna a kontinens része, és ki tudja, nem maradt volna-e az politikailag is?”

A kutatók szerint a szerencsétlenségnek nem kellett volna feltétlenül bekövetkeznie, ha nem történnek bizonyos geológiai mozgások, a víz Anglia másik oldalán ömlik le és az ország a kontinens része maradt volna, mint a félszigetté vált Dánia. de hát a földtörténetben is értelmetlen a „mi lett volna, ha?” kezdetű kérdés…

 

 

Szólj hozzá

történelem tudomány geológia Nagy-Britannia Brexit