2017. máj 28.

Leia hercegnő intim vallomásai

írta: Göbölyös N. László
Leia hercegnő intim vallomásai

img_astrid_20170410-160430_imagenes_lv_terceros_hamillleia-kmgh--656x425_lavanguardia-web.jpg

Carrie Fisher  amerikai színésznő tavaly decemberben halt meg szívinfarktusban a repülőn, amellyel Londonból Los Angeles-be utazott, négy nappal azután, hogy utolsó könyvét bemutatta. A Csillagok háborúja Leia hercegnőjének naplója érdekes önéletrajzi mű, amelyet már most több nyelven lefordítottak.

Carrie nyíltan ír ebben Harrison Forddal folytatott viharos szerelmi viszonyáról a Csillagok háborúja első filmjének forgatásakor. Leírja, mit jelentett számára Leia hercegnővé válni, amely olyan sikert hozott számára, amire nem volt lelkileg felkészülve. Majd visszaemlékszik arra, hogy milyen volt előtte az élete.

Nem akarta, hogy köze legyen a filmiparhoz, amelyet kegyetlen világnak tartott. Elriasztó példaként állt előtte anyja, Debbie Reynolds sorsa, aki főszereplő volt az Ének az esőben című musicalben, majd 40 évesen már csak éjszakai mulatókban léphetett fel. Carrie, nem tudja miért, elvállalt egy kis szerepet, egy ágyjelenetet Warren Beatty-vel 1975-ben a Sampon című filmben, majd jelentkezett több meghallgatásra. John Travoltával próbált, akivel fantasztikusan megértették egymást. A fiatal színésznőt végül nem alkalmazták és akkor iratkozott be a londoni Central School of Art and Dramára.

A Leia hercegnő szerepével kapcsolatban hosszan magyarázza, hogyan azonosult vele és hogyan akart végül megszabadulni tőle és ismét önmaga lenni. majd rájött, hogy e szerep nélkül ő senki lenne.

Leia figurájának legjellemzőbb része a haja volt, amelyet a fodrász minden forgatás előtt nagyon hosszan formált meg. Carrie bevallja, hogy utálta, mert úgy látta, hogy kövéríti az arcát. Viszont rajongói imádták és utánozták. A másik ikonná vált jelmeze az areanyszínű bikini volt a Jedi visszatérben, és részévé vált a filmtörténetnek. Sokan a figura szexualizálásának tekintették.

Amikor elkezdődött a sorozat első filmjének forgatása, Carrie számára is új élmény kezdődött, románca filmbeli partnerével, Harrison Forddal, amely azonban csak a felvételek idejéig tartott, mert a színész akkor már kétgyermekes családapa volt. A három hónapig tartó kalandot évekig titokban tartotta. Amikor először meglátta őt – írja Carrie a naplóban – sejtette, hogy sztár lesz. „Olyan volt, mint Humphrey Bogart vagy Spencer Tracy. Epikus energia lengte körül” . A színésznőnek kisebbségi érzése volt előtte. Ismeretségük igazán egy buliban kezdődött, amelyet a rendező George Lucas 32. születésnapján tartottak. Ford hazakísérte és a taxiban elkezdett csókolózást már nála folytatták. Hétvégeken találkoztam és a lány szerelmes lett a színészbe, aki csak szórakozott vele, ugyanakkor megosztotta Carrie-vel a marihuána iránti szenvedélyét is.  Később Fisher érett nőként is „rövid, ám pusztító kalandnak” minősítette kapcsolatukat. Négy évtized után már múltnak tekintette és úgy írta le Fordot, mint „nagyon jó, szeretetre méltó, bár bonyolult és gyakran hallgatag embert.” Később is együtt szerepeltek a StarWars-sagában.

A naplóban Carrie nem hallgatja el azt sem, hogy az évek során sok problémája volt a fizikumával, a drogokkal, öngyilkossági hajlamával. Mindezt sok humorral, szarkazmussal teszi. Ugyanakkor félt a „szakmai alkonyattól”, amikor szülei, Debbie Reynolds és Eddie Fisher sorsára gondolt.

 

Szólj hozzá

mozi Star Wars USA Carrie Fisher