2017. máj 31.

A T. Rex harapása

írta: Göbölyös N. László
A T. Rex harapása

t-rex-2-469-xl.jpg

A Tyrannosaurus Rex a történelem előtti kor legfélelmetesebb állata 4 méter magas és 13 méter hosszú volt, erős fogaival szinte megőrölte zsákmányát.

A Scientific Reportsban közölt tanulmányt a floridai állami egyetem és az oklahomai University Center for Health Sciences kutatói készítették.

Lemérték a szaurusz harapásának pusztító erejét és 3600 kg-ot állapítottak meg, ami a krokodilénak duplája. A mai állatok között ez utóbbié a rekord.

„Éppen ezeknek az erős fogaknak és állkapocsnak segítségével tudta felfalni a többi dinoszaurusz csontjait, amelyek sok ásványi sót tartalmaztak” – fűzte hozzá az egyik floridai kutató, George Erikckson professzor.

A T. Rex harapásának elemzéséhez a kutatók a legközelebbi rokonainak, a krokodiloknak a pofaizomzatát hasonlították össze és ennek alapján készítették el a szaurusz állkapcsának és fogazatának modelljét. Az erejét számítógépes szimulációval mérték.

De azt is megállapították, hogy ezek az anatómiai jellemzők nem lettek volna egyedül képesek a csontok felőrléséhez, ha a kifejtett erő nem ment volna át a fogakra. „Modern példával, mintha egy 600 lóerős motor garantálhatná egy nagy sebesség elérését, ami lehetséges lenne egy sportautónál, de nem egy kamionnál” – magyarázták a tanulmány szerzői.

A további vizsgálatok kimutatták, hogy az állat kúp alakú fogai 3 milliárd pascal nyomást tudtak kifejteni. Összehasonlításuk: a földi légnyomás kb. 100 ezer pascal).

Szólj hozzá

tudomány biológia USA őslénytan T.Rex