2017. jún 07.

„Így küzdöttem le a depressziót”

írta: Göbölyös N. László
„Így küzdöttem le a depressziót”

jk-rowling-2.jpg

Mese a mesében – így foglalhatjuk össze J.K. Rowling életét, aki egyedülálló depressziós anyából lett a világ egyik leghíresebb és leggazdagabb írónője.

Barry Schwartz pszichológus A választás paradoxonja című esszéjére támaszkodva Zat Rama angol újságírónő elemezte a Quartz című amerikai on-line magazinban megjelent cikkében a csodálatos átváltozást, amelyben felfedezte, hogy a csőd mozgató rugója lehet a felemelkedésnek.

Aki olyan mélyre került, hogy nincs mit vesztenie, az dönthet úgy, hogy belenyugszik a helyzetébe, de úgy is, hogy akkor kockáztatás nélkül megpróbálhat kikeveredni belőle. Rowling, megszabadulva attól a gátlástól, hogy talán nincs is tehetsége és mit szólnak az emberek, nekiállt írni, nem esett bele a „kisebbik rossz” csapdájába.

Miután tönkrement a házassága Jorge Arantes portugál újságíróval, Rowling hazatért Angliába. Nem talált munkát, állami segélyből élt. Ekkor kezdett írni. Sikere titkának, tehetségén kívül volt egy másik oldala is: a kitartás. Első könyvét, a Harry Potter és a bölcsek kövét 12 nagy brit kiadó utasította el. Egy év múlva fogadta el csupán a kis Bloomsbury kiadó. A könyv mára több mint 100 millió példányban fogyott el, az egész Harry Potter-saga 400 milliónál tart.

Ez nem jelenti azt – írja az újságírónő elemzésében – hogy minden körülmény között ki kell tartani, mert lehet, hogy egy elképzelésnek nincs alapja, de ha vannak erre racionális motivációink, nem szabad könnyen meghátrálni.

 

Szólj hozzá

irodalom tudomány depresszió egészség híresség Nagy-Britannia J.K.Rowling