2017. jún 08.

Mesterséges intelligencia a fölrengések előrejelzésére

írta: Göbölyös N. László
Mesterséges intelligencia a fölrengések előrejelzésére

earthquake.jpg

A kutatók egy laboratóriumban előidézett földrengés meghallgatására tanítottak meg egy robotot. A mesterséges intelligencia olyan jól megtanulta, hogy sikerült neki előrejeleznie a rengéseket. A találmány utat nyithat ebben a szektorban való hatékonyabb felhasználásához – írja a La Stampa.

A földrengés pontos előrejelzése, mint ismeretes, egyelőre nem lehetséges. Bekövetkezésük valószínűségére lehet csak következtetni az idők folyamán regisztrált rengésekből, de ezek csak bizonyos óvintézkedésekre alkalmasak azokon a területeken, amelyeken a rengések történnek.

Az egyik legismertebb példa a Szent András-árok Kaliforniában, ahol a legerősebb rengések 1857-ben, 1881-ben, 1901-ben, 1922-ben, 1934-ben és 1966-ban következtek be, tehát kb. 22 évenként. A szeizmológusok 1988 és 1993 közötre várták a következőt, de az csak 11 évvel később, 2004-ben jelentkezett, a Richter-skála szerinti 6-os fokozatú rengéssel.

A riasztás elegendő időben való és pontos előrejelzését úgynevezett „előjelekből” próbálják megoldani.

„Ezeket a jeleket a föld adja és meg kell tanulnunk felismerni őket. Bizonyos jelenségek, ha nem függnek össze más természeti jelenségekkel, vagy a klímával, mutathatják, hogy a földkéreg alatt változások történnek” – magyarázta Carlo Doglioni, az olasz geofizikai és Vulkanológiai Intézet elnöke.

Az olyan előrejelzések azonban, mint a radon-kibocsátásopk, az elektromágneses hullámok változásai, az állatok nyugtalansága szintén nem teszi lehetővé a rengés pontos bekövetkezte idejének megállapítását.

Bertrand Rouet-Le Duc és kollégái, az Új-Mexikói Los Alamos National Laboratory-ban földrengést idéztek elő mesterséges földtöréssel, amely reprodukálta azokat a fizikai jellegzetességeket, amelyek a földkéreg alatt vannak. Majd felvették azokat, amelyek a nyomás következtében hallatszottak. „Olyan ez, mint amikor a bányászok hallják a födém felett a kő csikorgását, mielőtt az egész rájuk omlik” – magyarázta a kutató.

A csapat arra a kérdésre akart választ kapni, hogy ezek a hangok tartalmaznak-e egy olyan sémát, amelyet figyelmeztető jelnek lehet értelmezni. A pozitív választ a mesterséges intelligencia algoritmusa adta meg.

Az akusztikus hullámokat hallgatva a gépnek sikerült megtalálni a kulcsot, hogy miként lehet megfejteni a kódot, és előre jelezni a rengéseket. Kiderült, hogy a rengést megelőzően egy kis mennyiségű, de növekvő energia szabadul ki, mielőtt hirtelen kitör az egész. Ennek időtartama változó, de a gép mindig tudta jelezni, hogy mikor következik be.

A következő lépés kipróbálni a robot tudását olyan területeken, ahol gyakoriak a valódi földrengések.

 

Szólj hozzá

katasztrófa tudomány földrengés mesterséges intelligencia USA