2017. jún 09.

A felszabadító miniszoknya

írta: Göbölyös N. László
A felszabadító miniszoknya

o-mini-skirts-fp-facebook.jpg

Két évvel ezelőtt a tunéziai nők miniszoknyában tüntettek a világ elnyomott nőivel való szolidaritás kifejezésére. Azóta június 6 a miniszoknya világnapja.

A 20. század egyik legnagyobb vihart kavaró női viselete 2014. július 10-én ünnepelte 50. születésnapját, olyan korban, amely bővelkedett történelemformáló eseményekben. Már dúlt a vietnami háború, tömegek őrjöngtek a Beatlesért és a Rolling Stonesért, ember repült az űrbe és a nők először jutottak fogamzásgátló pirulához. E forradalmak közepette a II.világháború utáni baby boom generációjának fiataljai megpróbálták magukat megkülönböztetni az előttük járó nemzedéktől, és úgy gondolták, hogy ezt legradikálisabban testük megmutatásával tehetik – írja a Huffington Post.

A divat egy évtized alatt teljesen átalakította a nők ruhatárát. Az azóta nemesi rangra emelt (Dame) Mary Quant találmánya mellett még ugyanabban az évben az osztrák-amerikai Rudi Gernreich kitalálta a toplesst előnyben részesítő monokinit, néhány hónappal később a francia André Courréges a nadrágkosztümöt tette népszerűvé, Paco Rabane pedig a műanyag ruhákat.

Mary Quantet egy Saint-Tropez-ben látott modell ihlette meg. „A jó ízlés meghalt, a közönségesség számít” – ez volt a jelmondata wales-i divattervezőnőnek, aki úgy gondolta, hogy a fiatalok divatjának „arrogánsnak, agresszívnek és szexinek” kell lennie. Neki köszönhető a híres margaréta-motívum, és a fiús alkatú szupermodell, Twiggy sikere is, aki kora egyik (ellen)kulturális ikonja lett.

1964-65-ben Courréges volt az, aki a divatbemutatóival polgárjogot adott a mininek. Mary Quanté még sokkolt, Courréges-ét már jobban fogadták, bár a konzervatív Coco Chanel kifejezetten utálta, mert úgy vélekedett, hogy felfedi a nők szerinte legcsúnyább testrészét, a térdüket.

A miniszoknya egyébként már benne volt a levegőben. A 60-as évek elején végleg eltűntek a fűzők, a rövidebb haj lett a divat és a szoknyák évtizedek óta folyamatosan rövidültek. A 20-as években még a földet söpörték, gátolták a nők mozgását, egyben védték őket a férfiétvágytól. A rövidülő szoknyák nemcsak vonzóbbá tették a nőket, hanem praktikusabbak is voltak. A mini az alsóneműben is forradalmat hozott: nem lehetett vele harisnyatartót hordani, így terjedt el a harisnyanadrág.

Ugyanakkor a mini a női emancipációs robbanás előtt jelent meg, mintha ennek a forradalomnak az előhírnöke lett volna a valódi követelések előtt.

1964-ben azonban nem mindenki nézte jó szemmel az új divatot. A francia tv-ben például elbocsátottak egy műsorvezetőnőt, mert a képernyőn látni engedte térdeit. De a nők kitartottak, olyan sztároknak is köszönhetően, mint France Gall vagy Françoise Hardy, de Brigitte Bardot, míg Angliában Sandie Shaw vagy George Harrison fotómodell felesége, Patti Boyd is hamarosan a propagátorok közé számított.

A miniszoknya szexuális vonzata ma is él. Szváziföldön például 2012-ben tiltották meg a viselését. „A nemi erőszakot segíti elő, mert könnyen el lehet távolítani ezt a kis darab anyagot” – indokolta a helyi rendőrség szóvivője.  De a témáról dokumentumfilmet forgató Marie-Christine Gambart is úgy véli, hogy a „miniszoknyát ma sem lehet ártatlanul viselni.” Ma már a legelegánsabb fesztiválokon sem félnek a hírességek minit venni Madonnától Taylor Swiftig.

 

Szólj hozzá

történelem divat miniszoknya Anglia Franciaország 60-as évek