2017. jún 10.

A nők nehezebben viselik az alvászavarokat

írta: Göbölyös N. László
A nők nehezebben viselik az alvászavarokat

alvaszavar.jpg

Nyugtalan éjszakák, idegesség, depresszió…sokan ismerik az alvászavarok ártalmait. A Journal of Clinical Sleep Medicine közölte azt a tanulmányt, amelyet az ausztráliai Queensland Collongatta klinika kutatói írtak.

2013 és 2015 között 744 pácienssel foglalkoztak azzal a céllal, hogy összehasonlítsák az alvászavarok kihatásait a férfiaknál és a nőknél. Ez idő alatt egy sor tesztet csináltak velük, többek között az Epworth-tesztet, amelyben arról kellett számot adniuk, hogy milyen gakran tör rájuk nappal az álmosság, milyen gyakran bóbiskolnak el.

A kísérletekből az derült ki, hogy a nők nehezebben viselik az alvástalanságot, egy napból 49%-ot bóbiskolnak el, míg a férfiak csak 36,9%-ot. A nők nagyobb fáradtságot éreznek, és nehezebben tudnak koncentrálni, hamarabb lesznek depressziósok.

Férfiak és nők egyformán felébrednek társuk horkolására, de a nők kevésbé viselik el és többen kérik a horkolók másik szobába költözésre.

Az amerikai Duke egyetem kutatói 2013-ban szintén kimutatták, hogy a nőknek több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak és jobban szenvednek az alvászavaroktól.

A franciák 54%-a véli elégtelennek alvását. Közülük is a nők vannak többen, akik arra panaszkodnak, hogy hat óránál is kevesebbet tudnak aludni – írja a Le Figaro.

Szólj hozzá

tudomány alvás egészség életmód USA