2017. jún 12.

Mennyit dolgozzunk ahhoz, hogy produktívak legyünk?

írta: Göbölyös N. László
Mennyit dolgozzunk ahhoz, hogy produktívak legyünk?

workaholic.jpg

Ez a kérdés gyorsan felvetődik, mind a vezetők, mind az alkalmazottak részéről. Bár elég elterjedt, hogy azok a legjobbak, akik utolsónak hagyják el munkahelyüket, egy amerikai kutatás szerint 4 órai munkát lehet csak teljes hatékonysággal végezni – írja a La Stampa.

Alex Soojung Kim Pang könyvet is írt erről a témáról annak alapján, hogy a Szilikon-völgy közismertem sokat dolgozó alkalmazottainak teljesítményét vizsgálta. Megállapította, hogy a munkaórák számának növekedésével a termelékenység csökken. Hivatkozott Charles Darwin és Charles Dickens példájára, akik nagyott alkottak, pedig nem írtak reggeltől estig. Darwin naponta háromszor 90 percet dolgozott, míg Dickens reggel 9-kor kezdte, majd ebédszünet után 14 óráig folytatta.

Ahol a munkanapok rövidebbek, a munka hatékonyabb, tehát, magyarázza a kutató, ennek bevezetése kívánatos lenne. A produktivitást egyébként másképpen is lehetne növelni – teszi hozzá – például az ebédszünet meghosszabbításával, vagy egy közbeiktatott sportolással.

Mindez ellentmond napjaink gyakorlatával, hiszen – különösen az üzleti szférában – nem ritka a 10-12 órás munkaidő, és Magyarországon is tudunk nem egy olyan cégről, ahol csúnyán néznek a dolgozóra, ha a 8 órás munkaidő leteltével távozni készül.Steve Jobs minden napját úgy élte meg, mintha az utolsó lenne, ez meghatározta munkaőrületét. Utóda az Apple-nél, Tim Cook már hajnali fél 5-kor e-mailekkel bombázza munkatársait, és rendszeresen tart értekezleteket vasárnap este, hogy a hétfői nap ne ezekkel menjen el…

Vannak politikusok, akik szívesen dicsekszenek azzal, hogy alig alszanak, akár 14-16 órát is dolgoznak, más kérdés, hogy ez csak a „karzatnak” szól, a „köz” valójában  ritkán látja ennek hasznát.Ehhez képest Sir Winston Churchill átlagos napi munkaideje 3 óra volt…

Arra sincsen egyértelmű recept, hogy melyik embernek mennyi szüksége van pihenésre. Albert Einstein állítólag napi 12 órát aludt, Thomas A. Edisonnak 3 óra is elég volt. És mindketten viszonylag hosszú életet éltek: Einstein 80, Edison 84 éves korában halt meg. 

Szólj hozzá

munka tudomány egészség életmód USA