2017. jún 13.

A Szaturnusz hatszögének titka

írta: Göbölyös N. László
A Szaturnusz hatszögének titka

hexagono-de-saturno-1-1024x793.jpg

Áthatolhatatlan rejtély uralkodik a Szaturnusz északi sarkán. A NASA Cassini szondája által készített felvételek már több év óta egy elpusztíthatatlannak tűnő hatszöget mutatnak, amelynek eredete ismeretlen.  A legújabb megfigyelések egyetlen jellemző vonását fedik fel: hétévente szint változtat, kék tónusból aranyra vált. A szonda most megpróbálja megfejteni a rejtélyt, kihasználva a napéjegyenlőséget és a napfényt, amely megvilágítja – írja a La Stampa.

A hatszög óriási atmoszferikus jelenség, egy sugár alakú áramlat, amely 322 km/órás sebességgel forog egy nagy központi ciklon körül, amely a szélesen elterülő ciklonok miriádjait tartalmazza 3500 km-es kiterjedésben, ami kétszer akkora, mint a legnagyobb földi ciklon. (A hatszög átmérője 30 ezer km, mélysége 100 km).

Létezését a NASA Voyager szondája fedezte fel az 1980-as években. Majd a Hubble teleszkóp és a Cassini is bekapcsolódott a kutatásba. A hét évenként bekövetkező színváltozás megmagyarázása végett laboratóriumban rekonstruálták a jelenséget és feltételezik, hogy a nagy sebesség és a gázok rendkívüli síkossága generálhat ilyen geometrikus formát. A Cassini lehetővé tett egy szerény előrelépést, miszerint az áramlat úgy működik, mint egy áthatolhatatlan fal az atmoszferikus részecskék előtt.

„A földi ciklon kb. egy hétig tart, a hatszög viszont évtizedek, talán évszázadok óta. A napsugarak ezekben a napokban belehatolnak és talán felfedik különleges természetét” – nyilatkozta Andrew Ingersoll, a képelemzők vezetője.

Miközben a Cassini híreire várnak, a Juno szonda, amely a Jupiter körül forog, szintén készít felvételeket, amelyek meglepetést okozhatnak. Miután sikerült közel (4200 km-re) repülnie a felhőihez, kiderült, hogy a naprendszer legnagyobb tagjának a déli sarkán van egy Föld nagyságú ciklonokat tartalmazó koncentrációja. Vajon mennyire stabilak és miért nincsenek hasonlóak az északi pólusán? A kutatók eddig is azt gondolták, hogy a Jupiternek van a naprendszerben a legerősebb mágneses mezeje, most kiderült, hogy legalább  kétszer olyan erős, mint hitték. Hogy megvédjék az erős sugárzástól a tudományos eszközöket, páncéllal védik őket, és a következő misszió újabb váratlan eredményekkel szolgálhat.

 

Szólj hozzá

űrkutatás tudomány USA NASA Szaturnusz Cassini