2017. jún 14.

Tolkien szerelmes meséje

írta: Göbölyös N. László
Tolkien szerelmes meséje

beren_and_luthien.jpg

Június 1-én a HarperCollins brit kiadó egy új könyvet jelentetett meg, amely j.R.R. Tolkien archívumából került elő. A címe: Beren és Lúthien. A dátum egybeesik a Húrin gyermekei megjelenésének 10., valamint Tolkien írói tevékenysége kezdetének 100. évfordulójával.A

A 288 oldalas könyvet a 92 éves Christopher Tolkien állította össze. Ő kezeli apja örökségét az író 1973-ban bekövetkezett halála óta. Alan Lee illusztrált, ő volt az, aki Oscart kapott Peter Jackson filmtrilógiájában végzett munkájáért.

A történet egy Beren nevű halandó és a halhatatlan elf, Lúthien sorsa körül bonyolúdik. Lúthien apja, aki szemben áll Berennel, lehetetlen feladat teljesítését kéri tőle. Lánya kezét így nyerheti el. Az ifjú pár együtt próbálja elrabolni a gonosz Morgothot, aki mellékesen Sauron ura. A történetet már idézték a Gyűrűk urában, és a Szilmarilokban is, de itt tovább fejlődik.

A Béren és Luthien nagyon személyes történetként jelenik meg, amelyet Tolkien akkor írt, amikor visszatért az I. világháborúból, a somme-i csatából. John Garth, Tolkien-szakértő szerint Tolkien írással akarta kitörölni emlékezetéből a háborúban átélt borzalmakat. A csatában elveszítette két legjobb barátját, ő maga is lázas betegséggel tért haza.

Életrajzi elem a könyv kulcsjelenete is – árulta el a Le Nouvel Observateurnek Garth. Az író feleségével, Edith-tel sétált egyszer a yorkshire-i erdőben és egy virágokkal teli tisztáshoz érve az asszony táncolni kezdett. Ennek láttán Tolkien „olyan örömet érzett, amilyent, úgy gondolta, már soha többet nem fog érezni.” Az sem véletlen, hogy Beren és Lúthien nevét vésték Tolkien és felesége sírkövére. Együtt nyugszanak az oxfordi Wolvercote temetőben.

5931becaa26a4-tomba-tolkien-960x517.jpg

  

 

Szólj hozzá

mese történelem irodalom Nagy-Britannia J.R.R. Tolkien I.világháború