2017. jún 16.

Metropolis, a képelemző mesterséges intelligencia

írta: Göbölyös N. László
Metropolis, a képelemző mesterséges intelligencia

nvidia-ksgd-u11002719323919mdb-1024x576_lastampa_it.jpg

A tv-kamerák, amelyeket a világ városaiban állítanak fel, nap mint nap tengernyi képet rögzítenek. Nagy részüket archiválják és soha nem nézik meg. Operátorok egy-egy adott esetben elemzik csak a felvétellel egy időben, mert túlságosan költséges. Ez csaknem mindig utólag történik, amikor egy baleset körülményeit vizsgálják, vagy egy bűnelkövetőt kell azonosítani. Pedig mennyivel több információt lehetne nyerni a reális időben való állandó figyeléssel.

Erre talált megoldást a NVIDIA, a világ egyik legnagyobb grafikai processzor-gyártója, amikor bemutatta a Metropolist, a különböző hardver és szoftver elemeken alapuló új platformot.

Egy bonyolult, automatikus felismerő technológia segítségével a Metropolis mesterséges intelligenciája elemezni tudja a gyalogos és az autós forgalmat, felismeri a kockázatos helyzeteket (tűz, baleset, verekedés) és segítséget tud kérni. Működéséhez nincs szüksége emberi operátorra.

A kliensek főleg azokból a megfigyelő rendszert gyártó cégekből állnak, amelyek integrálni tudják a Metropolist a tv-kamerákkal vagy adatbázisukkal.

A NVIDIA szerint, amely a Las Vegas-i nemzetközi biztonsági konferencián és vásáron mutatta be termékét, 2020-ig világszinten óránként 100 trilliárd képet tudnak a Metropolis segítségével előállítani. 

 

Szólj hozzá

közlekedés mesterséges intelligencia urbanizáció USA