2017. jún 17.

Űrszonda, mely „megérinti” a Napot

írta: Göbölyös N. László
Űrszonda, mely „megérinti” a Napot

solar-probe-plus-concept.jpg

A Nap időnként robbanás formájában részecskék hullámait bocsátja ki, amelyek, amikor elérik a Földet, károkat okoznak az elektromos hálózatokban, a repülők navigációs rendszerében, a távközlési műholdakban. Ezek a hatalmas robbanások elektromos árammal telített sűrű felhőket szabadítanak ki az űrbe, és képesek megrongálni azoknak a bolygóknak az atmoszféráját, amelyekkel találkoznak, miközben végtelenül káros sugárzásoknak teszik ki az űrhajókat és azok utasait – írja a madridi ABC.

A probléma ebben az, hogy a tudomány jelenlegi állásában nem tudja, hogy mikor és milyen intenzitással mennek végbe ezek a kitörések. Csak akkor észlelik, amikor bekövetkeztek, a szükséges elővigyázatosságra minimális idő marad. Ha előre lehetne tudni, hogy a részecskék mikor bombázzák a Földet, ki lehetne kapcsolni az elektromos erőműveket, és rendkívüli állapotot bevezetni a lakosság védelmére.

A NASA meg akarja szüntetni ezt a veszélyes bizonytalanságot és 2018. július 31 és augusztus 19 között útnak indítja a Solar Probe Plus szondát, amely olyan közel megy a Naphoz, mint még egyetlen szonda sem.

Az űrhajót a John Hopkins egyetem alkalmazott fizika laboratóriuma tervezte és készítette. Küldetése során az űrhajó 24-szer halad el a Nap felett, 7 év alatt. Céljához, a tervek szerint 2018 november elején érkezik. Útját több mint 724.000 km/óra sebességgel teszi meg. Ez lesz az emberiség történetének leggyorsabb űrhajója.

A Nap 24 alkalommal való megközelítésekor a szonda kevesebb, mint 6 millió km távolságra lesz tőle, ami hatszor  közelibb, mint a Helios szonda 37, 6 millió km-es teljesítménye. Ez a közelség elég lenne bármelyik más szonda elpusztításához. A Solar Probe Plusnak 1500 fokos hőséget kell állnia és a napkorongot 23-szor nagyobbnak fogja látni, mint mi a Földről.

Ez lesz az első űrhajó, amely jelentős adatokat tud gyűjteni a Nap-gyűrűt melegítő mechanizmusokról, amelyek gyorsítják a napszeleket és részecskék állandó áradását. Jó működése nagy mértékben az elején lévő 11,43 cm vastagságú, szénrostokból készült termikus pajzstól függ, amely képes ellenállni a nagy hőnek és sugárzásnak. A pajzs mögött kevesebb, mint 3 méterrel a hőmérséklet már normális.

Szólj hozzá

űrkutatás USA NASA Nap