2017. jún 18.

Vendéglátó robot

írta: Göbölyös N. László
Vendéglátó robot

52og3uja7744-kh1f-u11002844916974sne-1024x576_lastampa_it.jpg

„A minap egy robotnál ebédeltem. A beszélgetésünk elég egyszerű volt, de a megrendelésemet pontosan teljesítette, öt perc alatt elkészítette. Csekély 10 dollár 15 centbe került (plusz ÁFA), borravalót nem kellett adni” – írta a La Stampa újságírója.

A hely, ahol a virtuális szakáccsal találkozott, mint elbeszéléséből kiderült, a manhattani Madison Avenie-n található és Eatsának hívják. Ez az első New York-i automatizált vendéglő. Része egy 2015-ben alapított San Franciscói étteremláncnak, amelynek vannak más vendéglői is Berkeley-ben és Washingtonban.

Az étterem a bizonyítéka annak, hogy a robotok már köztünk élnek, nemcsak űrkutatásoknál, sebészeti műtéteknél használják őket, egyre több feladatot látnak el.

Az Eatsa kirakarta olyan, mint bármelyik gyorsétteremé. Belül viszont nem ember-pincérek fogadják a vendégeket. A falon kis oszlopokon viszont 12 iPad függ és a menü. Ki kel választani az óhajtott ételt és betenni a hitelkártyát. Utána megjelenik a falon a rendelő neve, ami azt jelenti, hogy a robot elkezdte az ételek elkészítését. Amikor elkészülnek, a név mellett megjelenik, hogy hol lehet átvenni. Ez egy átlátszó ablaknál történik, amelyet kétszer kell megkoppantani, és kinyílik.

A használt tányérokat, evőeszközöket  valódi emberek mosogatják el, ők takarítanak, de hamarosan ez is automatizált lesz.

A New York-i Eatsának jelenleg havonta kb. 1500 vendége van.

Szólj hozzá

robot vendéglátás gasztronómia New York USA