2017. jún 19.

A világ legősibb bálnája

írta: Göbölyös N. László
A világ legősibb bálnája

175835234-7f87f840-7dba-4729-bee7-3da5a951ea28.jpg

A 36 millió éves Mystacodon selenensis csontvázát találta meg Peru egy tengerpart menti sivatagában olasz, francia, belga és perui paleontológusok csapata – adta hírül a NatGeo.

A bálna legrégibb őse hasonlított a 41 – 34 millió évvel ezelőtt élt ragadozó cetfélékre.  Kis hátsó lábai és fogai voltak.

A nevében a Místacodon fogakkal rendelkező cetet jelent, a selenensis a Hold istennőjére, Selénére utal, mivel a csontvázat Media Luna helység közelében találták.

A bálna abban is különbözött a mostaniaktól, hogy sokkal kisebb volt. Hosszúsága kevesebb volt 4 méternél, míg mai kék szárnyú ámbrás cet eléri a 30 métert.

A perui sivatagnak az a része, ahol megtalálták, gazdag kövületekben. Ezek évmilliók alatt lerakódtak egy ősi tenger alján, amely felszínre került a földkéreg mozgások következtében. A világ leggazdagabb cet-, cápa-, madár és tengeri csúszó-mászó kövület-lelőhelye.

A datálást a bálna melletti kőzetekben talált mikrokövületek elemzése tette lehetővé. Bár a Mystacodonnak voltak fogai, mégis úgy táplálkozott, mint mai utódai. Zsákmányát úgy szippantotta be. A kövület fogai mégis erősen kopottak. Ezt a kutatók azzal magyarázzák, hogy valószínűleg a homokos tengerfenéken szívta be kis prédáit és velük együtt homok is került a szájába. Egy másik bizonyíték arra, hogy a tengerfenéken táplálkozott, a melluszony, amely különlegesen mozgékony és arra használja, hogy irányítsa és egyensúlyban tartsa a testét ebben a közegben.

A cetfélék azok az emlősök, amelyek a legjobban alkalmazkodtak a vízi élethez. 50 millió évvel ezelőtt fejlődtek ki földi elődökből. Fejlődésük során első lábuk átváltozott kis melluszonyokká, a hátsók farokuszonnyá, amely a nagy úszók fő mozgató szerve.

A kutatók szerint a Mystacodon az összekötő láncszem az őscetek és a neocetek, amelyekhez a delfinek, a kardszárnyú delfinek és az ámbráscetek tartoznak, valamint a vegyes cetek között. Ez utóbbi a bálna családja.

 

Szólj hozzá

tudomány élővilág őslénytan cetfélék