2017. jún 29.

Új légszennyezés-mérés Párizsban

írta: Göbölyös N. László
Új légszennyezés-mérés Párizsban

xvm2afd509a-3f15-11e7-a87f-0e95404dcfa0.jpg

A párizsi önkormányzat új eszközt vet be a főváros levegőszennyezettségének mérésére – jelentette be Anne Hidalgo főpolgármester.

Az Enedis (elektromos művek) 6 0 kocsijának tetejére szerelnek fel olyan készülékeket, amely felfogja az utcákon szálló finom port. A kocsik számát a nyár végéig 300-ra fejlesztik fel – írja a Le Figaro.

Bár  az Airparif már régóta szolgáltat adatokat a levegő szennyezettségi fokáról, az új eszközökre is szükségvan, hogy „ne tagadhassák egyesek a szennyezettséget” – magyarázta Hidalgo.

Az eszköz gyártója, a PlanetWatch 24 az adatokat, amelyeket egy lézer-technológia ad meg embermagasságig, a lakosság rendelkezésére bocsátja.

Az Airparif független társaság 1979 óta méri a levegő szennyezettségét Ile-de-France régió 70 pontján és tájékoztatja erről a lakosságot.

A francia egészségügyi szervek szerint Nagy-Párizsban évente 6500 ember hal meg a levegő szennyezettsége miatt. A nagyon kicsi – kevesebb, mint 2,5 mikron átmérőjű - részecskék a legmérgezőbbek, mert mélyen behatolnak a légutakba.

 

Szólj hozzá

légszennyezés könyezetvédelem Párizs Franciaország