2017. jún 30.

A szabadon élő delfinek betegebbek, mint a rabságban levők

írta: Göbölyös N. László
A szabadon élő delfinek betegebbek, mint a rabságban levők

 

gratis_dolfijnen.jpgEgy amerikai kutatás szerint a tengerekben szabadon élő delfinek jobban ki vannak téve a szennyezettségnek, mint azok, amelyeket akváriumban, vagy emberek által ellenőrzött más védett helyen tartanak.

A kutatók összehasonlították a floridai és a dél-karolinai partoknál élőket az atlantai akváriumban, illetve a San Diegó-i légi és harci rendszerek központjában élőkkel. A szabadon élő delfinek kevesebb, mint 50%-a volt klinikailag egészséges, a többi krónikus gyulladásokban szenvedett, ami azt jelenti, hogy szervezetüknek állandóan betegségek ellen kellett harcolnia.

Gregory Bossart, az atlantai akvárium vezető állatorvosa 2003 óta tanulmányozza a floridai Indián folyó lagúnájában és a dél-karolinai Charleston partjainál élő 360 delfint. Azóta figyelemmel tudta kísérni náluk a fertőző betegségek, tumorok, az antibiotikumoknak ellenálló bakteriális fertőzések megjelenését.

A delfinek nagy ragadozók, a tápláléklánc csúcsán vannak, és a zsákmányaik által lenyelt minden mérgező anyag átjut az ő szervezetükbe. A floridai lagunában élők testében higanyt találtak nagy koncentrációban. A dél-karolinai partoknál élőkben kémiai szerves anyagokat, amelyek valószínűleg ipari eredetűek.

Korábbi kutatások szerint új vírusok is megjelenhetnek, amelyek az emberekre is veszélyesek lehetnek. Ha ezek a cetfélék nem egészségesek, ez azt mutatja, hogy az óceánok sem azok, és ez kihatással lehet az emberek egészségére is.

Szólj hozzá

tudomány környezetvédelem delfin élővilág óceánok