2017. júl 17.

Árulkodó egér

írta: Göbölyös N. László
Árulkodó egér

5102910864_bea2c69dcc_b.jpg

„Az interneten senki sem tudja, hogy kutya vagy” – jelentette ki Peter Steiner a New Yorkerben 1993-ban, utalva arra, hogy a Hálón nem kell felfednünk, kik vagyunk.  Azóta azonban a technika, a mesterséges intelligencia fejlődésével a rejtőzködés egyre nehezebbé válik. Ebbe az irányba halad a padovai egyetem pszichológusainak kutatása, akiknek a tanulmányát a One Plos publikálta.

A kutatók 40 jelentkezőnek tettek fel az interneten keresztül kérdéseket és közben figyelték, hogyan mozgatják válaszadás közben az egeret. Huszan önmagukat adták, 20-an hamis azonosságot jeleztek. Az első 12 kérdés egyszerű volt, a többi viszont meglepetésszerű.

A kutatók kidolgoztak egy algoritmust, amellyel ki tudták szűrni a hamis vagy pontatlan válaszokat 77,5-85%-os pontossággal. Amikor pedig az egér mozgatásának adatait tették hozzá az elemzés tárgyához, a mesterséges intelligencia 90-95%-ban tudta megjelölni a hazugságokat.

„Abból indultunk ki, hogy agyunk igazmondásra van beprogramozva, ha tehát hazudni kell, a reakció ideje hosszabb lesz és ez észlelhető az egér kezelésében is, a mozdulatok tétovábbak.” – magyarázzák az olasz szakemberek, akik folytatni akarják kísérleteiket, bevonva ezúttal a képernyőt és a klaviatúrát is, mint a hazugság leleplezőit.

Szólj hozzá

tudomány technika informatika igazság Olaszország