2017. júl 19.

A vinil élt, a vinil él, a vinil élni fog

írta: Göbölyös N. László
A vinil élt, a vinil él, a vinil élni fog

vinyl_2.jpg

Emberekre szokták mondani, hogy akinek halálhírét költik, sokáig fog élni. A vinil hanghordozó, vagy népszerűbb, pontatlan nevén a bakelit kapcsán már gyakran hallottunk gyászjelentéseket az elmúlt néhány évtizedben, a „csillogó, fekete lemez” azonban elpusztíthatatlan. Kiderült ugyanis, hogy olyan dinamikus hangzása egyik „utódának” sincsen, és ma már egy magára valamit is adó előadó ismét kiadja LP-n legújabb munkáit az igazi zenerajongók és gyűjtők nagy örömére.

A Sony is felismerte az idők szavát, és bejelentette, hogy a jövő év márciusától ismét beindít egy vinilgyárat Japánban.

2016-ban a vinilek eladása megdöntötte az 1980-as évek rekordjait, ezért új gyártó cégek jöttek létre az Egyesült Államokban Detroittól Miamiig. Ugyanez tapasztalható Európában, ahol a legtöbb ilyen cég az igényes zenére mindig fogékony Hollandiában és Csehországban működik. A Guardian szerint az európai gyárak összesen napi 100 ezer lemez gyártására képesek, de már ez a mennyiség sem tudja kielégíteni a piacot. A Deloitte elemzői szerint az idén már egymilliárdos forgalom várható a vinilekkel, míg a CD és a fizetős digitális letöltések aránya folyamatos zuhanórepülésben van.

Japánban egyelőre egyetlen vállalat, a Toyokasei gyárt vinilt, de ez is kevésnek bizonyul. Ezért száll be a Sony, amely a tervek szerint először hazai zenékre koncentrál. Az óriáscégnek mindenekelőtt a szakemberhiányt kell megoldani. Pedig fénykorában évi 200 millió lemezt is gyártott. Nem lesz könnyű felvennie a harcot a konkurenciával.

 

Szólj hozzá

zeneipar Japán Zene Sony vinil