2017. júl 21.

Agyba helyezett pacemaker az ASL lassítására

írta: Göbölyös N. László
Agyba helyezett pacemaker az ASL lassítására

030635731-8fd40dc3-0738-4719-b5d4-51e1a8bd4682.jpg

A remény az amiotrófiás laterálszklerózis (ASL) betegek számára Rómából érkezik: a Campus Biomedico, annak az egyetemi kórházi központnak a kutatói, amely a nagy színész, Alberto Sordi által ajándékozott területen működik, dolgozták ki a módszert, amely koponyán belüli stimulálással lassítja a betegség előre haladását – írja a La Repubblica. 

Igaz, a kísérlet még ketdeti stádiumban van, de egy olyan betegségnél, amely az izmok fokozatos bénulásával jár és még nincs rá gyógymód, minden eredmény jó hír.

Az ASL nemzetközi napján bemutatott tanulmánya Brain Stimulation című szaklapban jelent meg.

Neurológusok csapata tanulmányozza már évek óta az agyi stimuláció technikáit. Eddig azonban a külső, enyhébb stimulációval próbálkoztak és az eredmények nem voltak kielégítőek.

Most túlléptek ezen a technikán és az agyon belüli stimulációt választották. Egy cm-es lyukat fúrnak a koponyán és két, egyenként 4 cm-s elektródát helyetnek el az agynak a mozgással kapcsolatban álló területeire.

A beavatkozást önként vállaló Sergio Orsini 55 éves orvos volt,aki tudta, hogy a betegség 2014-ben nála jelentkező tünetei mit jelentenek. Tudta, hogy három évnél nincs több esélye a túlélésre. Az elektródák beültetésére 2016-ban került sor a római Gemelli poliklinikán.

Az elektródákhoz kapcsolódik egy külső stimulátor, amellyel szabályozni lehet az erősségüket. A páciens a működésükből semmit sem vesz észre.

Eltelt azóta másfél év, és az ASL tovább dolgozott Orsini szervezetében, illetve alig észrevehetően lassult. A doktor azonban kitartott a kísérlet folytatása mellett. A kutatók ekkor erősítették az elektródák intenzitását és a doktor ma is él, bár már mesterséges lélegeztetésre szorul.

Az eredmény megerősítéséhez azonban további páciensen való kísérlet szükséges.

Miért az agyi stimuláció látszik célszerűnek?  - merül fel a kérdés. Mert a betegség  egyik mechanizmusa, ami úgy tűnik, hogy alapvető szerepet játszik az idegek pusztulásában, egy idegközvetítő túlzott működése, amellyel azok halálát okozotta. Az agyi stimuláció csökkenti az idegekre gyakorolt hatást – válaszolták a Gemelli ideggyógyászai.

Az amiotrófiás laterálszklerózist Lou Gehrig-kórnak is nevezik a híres amerikai baseball-játékos nyomán, akit ez a betegség ölt meg 38 éves korában. Ma a legnevezetesebb ASL-beteg Stephen Hawking professzor. Korábban ebben a kórban szenvedett többek között Mao Ce-tung kínai elnök, Leadbelly amerikai blues-zenész, Charles Mingus, a legendás jazz-bőgős, David Niven angol színész, a Híd a Kwai folyón főhőse, és Stefano Borgonovo olasz futballista, a Fiorentina csatára.

 

 

Szólj hozzá

technika orvostudomány gyógyítás Olaszország ASL elektromosség