2017. júl 22.

A fák Nyugatra tartanak

írta: Göbölyös N. László
A fák Nyugatra tartanak

istock-517129164.jpg

Amerikában elindult a fák különös vándorlása nyugat felé. Ez megdöbbenti a tudósokat, akik szerint a klímaváltozás miatt Észak felé kellene, hogy húzódjanak.

Az indianai West Lafayette Purdie egyetemének ökológusai elmondták, hogy az utóbbi 30 évben a fák megváltoztatták migrációjuk irányát. Ennek oka az esőzésekben bekövetkezett változás. Az Egyesült Államok jeleti részében honos egyes fajták ezért indult el Nyugat felé. Az erdészeti felügyelet 1980 és 1995, valamint 2013 és 2015 között 86 fafajta adatait elemezték Maine, Minnesota és Florida államban. És bár véleményük szerint az eső a mozgás fő oka, több aspektusban még rejtély marad a dolog. A kutatók nem tartják kizártnak, hogy a migrálásban közrejátszanak az 1920 óta szaporodó települések, és újfajta élősködők megjelenése.

Főleg a fiatal fák migrálnak. Ezt nem úgy kell érteni – magyarázzák a szakemberek – hogy felszedik gyökereiket, és elindulnak, hanem a korábbinál nyugatabbra terjeszkednek.

Az adatok arról tanúskodnak, hogy a vizsgált időszakban egyetlen fafajta sem terjeszkedett Dél vagy Kelet felé, ahol az átlag hőmérséklet 0,16 Celsius fokkal magasabb lett az elmúlt 35 évben.

A kutatók attól tartanak, hogy az amerikai keleti államokban törés következik be az erdők közösségében az Észak felé húzódó fenyők és a Nyugat felé terjeszkedő más fafajták mozgása miatt.

 

Szólj hozzá

természet klímaváltozás erdők USA