2017. júl 30.

Azték-kori stadion Mexikóvárosban

írta: Göbölyös N. László
Azték-kori stadion Mexikóvárosban

aztek.jpg

Mexikóváros, Azték stadion: a futball szerelmeseinek különösen emlékezetes két világbajnoki döntő: az 1970-es, a minden idők legjobb csapatának kikiáltott, Pelé vezette Brazília győzelme Olaszország felett (4-1), majd az 1986-os Argentina-NSZK finálé, Maradona megkoronázása (3-2), de nekünk magyaroknak is kedves az 1968-as olimpiai döntő miatt, amelyet 4-1-re nyertünk a bolgárok ellen. Ma már tudjuk, hogy a város alatt már az azték időkben is létezett egy stadion.

1985-ben pusztító földrengés sújtotta Mexikóvárost, több ezren haltak meg. A romok között, az egykori azték város fölé épült El Zocalo negyedben vendéglőinek maradványai között egy azték szentély köveit fedezte fel.

A hírről értesített régészek ősni kezdtek és ma már büszkén jelenthetik, hogy munkájuk a végéhez közeledik. Napvilágra hozták a szentélyt és az Ehecatl-Quetzalcoatl stadiont, ahol az „ullamaliztli” sportot űzték. Ebben a játékosok a csípőjükkel továbbították a gumifa nedvéből készített labdákat.

A szentélynek, amelyet az azték Ahuizotl (Montezuma előde) uralkodása alatt épült 1486 és 1502 között, maradt egy titka: a maradványok között találtak 32 csoport nyaki csigolyát. Az antropológusok szerint rituálisan megölt emberáldozatok csontjai.

A stadiont a szél istenének szentelték: a korabeli labdajátékban, amely mintegy 3000 éves múltra tekint vissza a közép-amerikai népek történetében, a nap, a hold és a csillagok erői közti küzdelmet látták.

A versenyek során megrendezett emberáldozatokról Hernán Cortes spanyol hódító számolt be, akit Montezuma király meghívott vendégként még 1519-ben. Ő volt az első nyugati, aki látott egy ullamaliztli-mérkőzést. A régészeknek most a krónikákkal kell összevetniük a csontok tanúságával.

A félkör alakú stadionból még látható néhány eredeti struktúra, a lépcső, az üléssorok. 50 méter hosszú volt, míg a felette emelkedő négyszögletes szentély 4 méter széles és kb. 4 méter magas.

A régészek szerint a szentély felső részét úgy építették, hogy kígyóra hasonlítson. Az ásatások befejezése után múzeumot terveznek a maradványok közelében.

Szólj hozzá

sport történelem régészet Mexikó