2017. júl 31.

Egymillió telepest a Marsra!

írta: Göbölyös N. László
Egymillió telepest a Marsra!

cool-facts-about-mars.jpg

Azután, hogy megígérte, hogy néhány éven belül turistát visz fel a Hold körüli pályára, a múlt év szeptemberében a guadalajarai 67. nemzetközi asztronautikai kongresszuson Elon Musk bejelentette, hogy létrehozza az első kolóniát a Marson.

A Space X űrrepülési társaság tulajdonosa most a New Space egyetemi folyóiratban részletezte tervét: nem áll szándékában egy tucat tudóst és technikust felvnni. Ezt „banálisnak és idejét múltnak” tartja.  Az ő terve olyan óriási, hogy őrültségnek tűnik. Ötven év alatt legalább egymillió embert akar felvinni a Marsra, hogy létrehozzon egy teljesen önálló és önellátó várost.

Az interplanetáris utaztatáshoz hatalmas űrhajókat szándékozik építtetni, amelyek a földi pályán várnák meg a fellövéshez kedvező körülményeket, vagyis azt a helyzetet, amikor a Mars a legközelebb van a Földhöz, és nincs közöttük a Nap. Ez kb. két évenként következik be. Közben a rakétákkal a Földről felvinnék az üzemanyagokkal, felszerelésekkel teli űrhajókat.

A kiadások is csillagászatinak ígérkeznek, e Musk már talált megoldást azok drasztikus csökkentésére. Az az ötlete támadt, hogy reciklálható rakétákat használ. Ez megvalósítható. A Space X már sikerrel fellőtte az első rakéták, amely egy műholdat tett pályára, majd visszajött és leszállt az indító platformra.

Ilyen flottával a vállalkozás végrehajtható és gyors. A rakéták visszatérésük után pár órával újra elindíthatók.

Musk tervei szerint az interplanetáris rakéták, amelyek szintén többször felhasználhatók lesznek, a Marson található üzemanyaggal térnének vissza a Földre, készen arra, hogy teherrel megrakodva újra induljanak.

A rakéták, amelyek a Marsra jutást biztosítják majd a mostaniaknál sokkal nagyobbak lesznek. Erejük háromszor akkora lesz, mint a Falcon X reciklálható rakétáé, amelyet a NASA már megvásárolt, hogy a Nemzetközi Űrállomásra vigye az űrhajósokat.

A szkeptikusokat nem annyira a rakéták ereje foglalkoztatja, mint inkább a megőrízhetőségük. Ha sokszor használják őket, baleset történhet. Bár a Space X bizonyította, hogy jól és gyorsan tudja megoldani a technikai problémákat, de évtizedekre van szükség ahhoz, hogy a rakéták minden komponense 100%-ig biztonságos legyen.

A Space X-nél gőzerővel dolgoznak a nagy terv megvalósításán. Szakembereket, mérnököket, munkásokat toboroznak, hogy minél előbb meg lehessen építeni a Raptor rakéta prototípusát, amely hordozóként működik majd a marsi vállalkozásban.

Szólj hozzá

űrkutatás űrturizmus USA Mars Elon Musk