2017. aug 02.

Lyuk a Napon

írta: Göbölyös N. László
Lyuk a Napon

656133main_coronalhole_sdo_blank_full.jpg

A Földnél nagyobb lyuk keletkezett a Napon. Olyan nagy, hogy teleszkóp nélkül, szabad szemmel is látható (Persze tanácsos hozzá napszemüveget feltenni, mint a napfogyatkozás esetében).

A lyukat július 10 óta lehet látni, amikor a Nap felénk fordította. Ezek a régiók nagyon viharosak, míg a Nap a maga 11 éves ciklusának a minimális aktivitásához érkezik.

Ez a hatalmas lyuk nyugtalanító, benne jönnek létre a leghevesebb jelenségek a fényvillanásoktól a napkitörésekig.

A nemrég megjelent régió neve AR 2665, egy sötétebb zóna, mert kb. 2 ezer fokkal hidegebb, mint a Nap felszínének többi része. A NASa közzétett egy videót a lyuk egy szeletéről a mi bolygónkkal való összehasonlításhoz.

Ezekben a régiókban a mágneses tér aktivitása nagyon erős. És ezek felelősek nagy részben a napvillanásokért és a napkitörésekért is. A július 14-re virradó éjszakán is ez történt. Következményei érződtek a Földön is, még a teljesen egészséges embereknek is múló rosszulléteket okoztak. A továbbiakban napviharokra is számítanak a szakemberek.

Azon az éjszakán közepes erősségű napvillanások voltak. Ez idő alatt X sugarak keletkeznek, és ha a lyuk a Napnak a Föld felé fordított felén van, negatív hatást gyakorolnak a rádiókommunikációra és a műholdakra. Regisztráltak is ebből az alkalomból a Csendes-óceán és az Északi-sarkvidék egyes részeiben ilyen zavarokat.

A villanásokkal egyidőben volt napkitörés is, amelyet regisztrált a NASA műholdja és amely elérhette a Földet 48 órán belül. Itt plazmafelhőről van szó (szabad elektronok és protonok, amelyek a magas hőmérséklet miatt nem kapcsolódnak össze), amelynek, ha a Föld felé irányul, súlyos következményei lehetnek az űrhajókra, a műholdakra, az elektromágneses készülékekre.

 

Szólj hozzá

űrkutatás csillagászat meteorológia USA NASA Nap