2017. aug 03.

Pszichedelikus utazás Isten keresésére

írta: Göbölyös N. László
Pszichedelikus utazás Isten keresésére

psilo.jpg

A csoportból csak egy muzulmán imám és egy hindu szerzetes hiányzik. Egyébként minden nagyobb vallás képviselői, keresztények, zsidók, buddhisták, több mint egy éve rendszeresen összejönnek a New York-i egyetem egyik termében. Leülnek a kényelmes díványokra, és beszednek a triptamin hallucinogén gombák közé tartozó pszilocibinből egy adagot, hogy elindulhassanak egy utazásra, amelyet a tudomány nevében Isten keresésére szerveznek.

A különös kísérletet William Richards pszichológus, a baltimore-i Johns Hopkins egyetem munkatársa vezeti. Azt a célt tűzték ki, hogy elmélyítsék a résztvevő vallásos gondolkodását. Ezért bevonták őket egy olyan spirituális élménybe, amely közelebb viheti őket hitükhöz. A baltimore-i kutatók a kísérlettől azt várják, hogy feleletet adjon arra a kérdésükre, hogy a hallucinogén gombákkal elérhető-e ez.

A „Religious Leader Study”-nak elnevezett programra on-line kerestek jelentkezőket vallási vezetők, vagy vallási közösségek szóvivői között. Feltétel volt, hogy az illető 25 és 80 év közötti legyen, ne legyen a családjában pszichiátriai betegség, és hogy a kiválasztott ne legyen se alkoholista, se drogfüggő. Névtelenségük megőrzése mellett 24-en vállalták, hogy részt vesznek a programban.

„Összehoztuk csaknem valamennyi nagyobb vallás képviselőit és ezek a mély misztikus élmények nagyon hasonlóak voltak” – nyilatkozta Richards.

A múltban egy hasonló kísérletet végeztek a Harvardon. A program neve „Nagypéntek” volt. A vallások képviselői itt is pszilocibint kaptak a húsvéti ünnepek alatt. A cél annak megfigyelése volt, hogy a drog milyen hatása van a húsvéti liturgia átélésére.

A Hopkins egy évig tartó kísérlete, amelynek végleges eredményeire még várni kell, azt is célul tűzte ki, hogy megértse: hogyan változik azoknak az embereknek a vallással kapcsolatos felfogása, akik először vettek magukhoz drogot és nem szoktak hozzá.

A résztvevőknek előzetesen orvosi és pszichológiai teszteken kellett túljutniuk. A pszilocibin két adagját egy hónap kihagyásával két különböző szeánszon vették be.  A résztvevők e szeánszokon zenét hallgattak, általában a hitükhöz kapcsolódót, hogy elmélyítsék belső spirituális utazásukat.

„A kísérlet senkit sem zavart meg, és senki sem bánta meg, hogy részt vett benne. És úgy tűnik, hogy utána jobban tudják értékelni saját vallásukat, jobban át tudják élni. Néhány elmondták, hogy nyitottabbak lettek a  többi vallásra is” – állítja Richards. Vagyis – „tágult a tudatuk”.

A kritikák ellenére, amelyek a hagyományos orvostudomány részéről hangzanak el, a Johns Hopkins egyetem kutató csoportja mindig is hitt bizonyos drogok felhasználásának hasznosságában. Kísérleteket végeztek a pszilocibinen kívül az LSD-vel, az Mdma-val és más anyagokkal, és felfedezték például, hogy a pszilocibin segít a rákos betegeknek a stressz feloldásában, a depresszió és az alkoholizmus leküzdésében.

 

 

Szólj hozzá

vallás hit pszichológia orvostudomány hallucinogén USA