2017. aug 06.

A szentjánosbogarak a várost kedvelik

írta: Göbölyös N. László
A szentjánosbogarak a várost kedvelik

lucciole_milano_luriroeula_parco_cave_notte-2.jpg

A varázserdő néhány száz méterre van a Fegyveres Erők útjától, amely keresztül szeli Milánó délnyugati részét. A negyed lakói azért hívják varázserdőnek, mert ahol az út végződik, egy kis ösvényre kanyarodva a parco delle Cave mocsaras tavacskáihoz ér az ember, ahol 15 évvel ezelőtt még drogterjesztők és fogyasztók találkoztak. Ma az arra járóknak tátva marad a látványtól a szájuk: szentjánosbogarak választották ezt a kis zöld helyet nászi rítusukhoz.

Gianni Bianchi vezeti azokat, akik a kis rovarok táncában akarnak gyönyörködni. Évek óta ó a lelke a „Linterno tanya barátai” társaságnak. A tanya hajdanában Petrarca lakhelye volt.

A látogatásoknak, amelyeknek általában 500-600 résztvevője van, szigorúak a szabályai: csendben kell maradni, nem lehet mobilizni, sem flash-sem fényképezni, nem lehet a szentjánosbogarakat megfogni. „Nem azért vannak ezek a szabályok, mert túl szigorú vagyok, hanem, mert olyan látványosság igazán ritka, és tisztelettel kell élvezni”  - mondja Bianchi.

Az indulás időpontja este 10 óra. A szentjánosbogarak akkor kezdik násztáncukat. A csoport figyelmét arra is felhívják, hogy nem szabad az ösvényről letérni, mert a nőstények nem repülnek, a fűben várják párjukat.

A szentjánosbogarak jelenléte azt jelenti, hogy a hely tiszta. Meztelen csigákkal táplálkoznak és szükségük van zöld, nedves területre.

A látványosságot csak rövid ideig, máju végétől június közepéig lehet élvezni.

 

Szólj hozzá

természet szentjánosbogár állatvilág Olaszország