2017. aug 18.

Űrőröket toboroz a NASA

írta: Göbölyös N. László
Űrőröket toboroz a NASA

 

ne0710-planetary-defense.jpgNemcsak a Földet kell védeni a földönkívüliektől. Sőt, konkrétabb az a veszély, amelyet mi okozhatunk az űr megfertőzésével a műholdakkal és a különböző bolygókra leszálló járműveinkkel.  Mindkét kockázat, de inkább a második miatt, a NASA most vezetőt és munkatársakat keres a Planetáris Védelem Hivatalába. Sajnos, írja a La Repubblica, egyelőre csak amerikaiak jelentkezését várja.

Azokat a szondákat, amelyeket a Naprendszer bolygóinak kutatására szánnak és főleg azokat, amelyeknek feladata mintákat hozni a Földre, steril körülmények között készítik, speciális álarcban, ruhában vannak az űrhajósok, amelyeket indulás előtt különleges kemencékben átforrósítanak, hogy a bennük lévő baktériumok elpusztuljanak.

A sterilizáció szabályai annál szigorúbbak, minél nagyobb a valószínűsége annak, hogy a meglátogatott égitesten az élet valamilyen formája létezik. A NASA és az európai űrügynökség (ESA) következő Mars-misszióira ez különösen vonatkozik. Néhány olyan műhold, amely az élet kialakulásának kémiai folyamatára vonatkozó jeleket keresi, mint például az Europa vagy az Encelado, szintén ebbe a kategóriába tartoznak. Az aszteroidák és az üstökösök, a Hold, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptun esetében azonban kisebb mértékű elővigyázatosságra van szükség.

Minden nagyobb űrügynökségnek van űrvédelmi hivatala, amelyek a nemzetközi egyezmények szabályai szerint dolgoznak. A hangárok, ahol a szondákat építik – magyarázta az ESA egyik szakértője – a Föld legtisztább helyei, sokkal sterilebbek, mint egy kórházi műtő, a levegő szűrése, az öltözékek fertőtlenítése szigorúan kötelező. Sajnos a baktériumok 100%-os elpusztítésa még sohasem sikerült. Az elkerülendő kockázat kettős: a bolygókat megfertőzhetik a földi mikroorganizmusok és egy földön kívüli élet megtalálásának híres valójában egy fertőzési eset.

Az űrőri posztra azok pályázhatnak, akiknek mérnöki, matematikusi vagy fizikusi képesítésük van, de főleg azt kell bizonyítaniuk, hogy sokrétű ismereteik vannak a planetáris védelem tárgyában.

Szólj hozzá

űrkutatás fertőzés USA Föld NASA