2017. aug 19.

A pénz boldogít, ha…

írta: Göbölyös N. László
A pénz boldogít, ha…

money.jpg

Könyvek, filmek gyakran mutatnak be milliomosokat, akiket luxus és értékes tárgyak vesznek körül, mindenük megvan és mégsem boldogok. Talán elégedettebbek lennének, ha pénzükön szabadidőt vehetnének. Amerikai és kanadai közgazdászok fedezték fel azt az igazságot, hogy azoknak a munkáknak a megfizetése, amelyeket nem szívesen végzünk, olyan, mintha időt vásárolnánk magunknak.

A kutatók 8 ezer amerikait, kanadait, dánt és hollandot kérdeztek meg és ezen kívül 800 holland milliomost. Egy kérdőívet kellett kitölteniük, amelyben arra kérdeztek rá többek között, hogy mire költik a pénzüket és elégedettek-e életminőségükkel.

Boldogabbnak az érezte magát, aki többet költött idő és nem vagyontárgyak vásárlására.

Az eredmény megerősítésére a kutatók elvégeztek egy másik kísérletet. Két csoportra osztottak 60 embert. Az egyik csoportnak 40 dollárt kellett elköltenie a hét végén különböző tárgyak vásárlására, a másiknak ugyanennyi összeget kizárólag idővásárlásra. A második hét végén feladatot cseréltek. És újra az derült ki, hogy az idővásárlás tette őket pihentebbé, elégedettebbé.

Érdekes viszont, hogy a kísérleti alanyok, ha lehetett volna, a kapott 40 dollárnak csak 2%-át költötték volna szabadidő vásárlására.

Azért, gondolják a kutatók, mert az emberek, főleg a nők, lustaságnak, vagy nem illőnek tekintik a nemszeretem feladatokra másokat felkérni (takarítás, kutya-sétáltatás, a kert rendben tartása). Ez annyira meggyökeresedett a társadalomban, hogy még a holland milliomosok fele is ódzkodott tóle.

A kutatás azt erősítette meg, amit a pszichológia már régóta tud, hogy a kis időtöltések, mint a séta, az olvasás, a barátokkal való beszélgetés boldogabbá tesz, mint a földi javak rögeszmés halmozása. Ma nehéz elszakadni a munkától, de nem véletlenül mondta Albert Einstein, hogy a munka célja csupán a szabadidő nyerése…

Szólj hozzá

kutatás társadalom életmód gazdagság USA