2017. sze 01.

Lázadó másodszülöttek

írta: Göbölyös N. László
Lázadó másodszülöttek

170419_east_of_eden_banner.jpg

Tudományos körökben is elterjedt nézet, hogy egy családban az elsőszülött a tehetségesebb, az okosabb, hogy felnőttként jobban megtalálja a helyét a társadalomban, többet keres – míg a másodszülöttel problémák vannak, lázadó, az iskolában rosszak az eredményei és még a törvénnyel is összeütközésbe kerül.

A MIT kutatói most amerikai és európai első- és másodszülötteken keresztül azt vizsgálták, hogy mi lehet a magatartásbeli különbség oka.

A kutatók kb. 2 millió floridai és dán, a 80-as években és 2000-es évek elején született fiatal adatait gyűjtötték össze, figyelembe véve a szülők korát és származását, társadalmi helyzetét, a két gyerek kora közötti különbséget, a gyerekek iskolai problémáit, a törvénnyel való összeütközéseiket.

Az amerikai állam és az észak-európai ország eredményei elég hasonlóak lettek. A másodszülötteknek, különösen a fiúknak, nagyobb esélyük volt arra, hogy problémáik legyenek a bűnözéssel. Az elsőszülöttekhez viszonyítva elérték a 20-40%-os különbséget is e téren.

Az összegyűjtött adatok alapján a kutatók kizárják, hogy a különbségeket betegség, vagy az iskoláztatás foka okozná. Az okokat inkább a szülői figyelemben megnyilvánuló különbségekben lehet megtalálni. Az elsőszülötteknél a gyakorlatlan anya még mindenért aggódik, jobban odafigyel a kicsi minden megnyilvánulására, a másodiknál ez a nagy figyelem már lankad. Ezenkívül arról sem szabad elfeledkezni, hogy az elsőszülött testvére megszületéséig „egyeduralkodó”, csak rá koncentrálódik a szülők minden gondoskodása.

Befolyásolhatja a másodszülött magatartását az is, hogy míg az elsőszülött előtt példaképül a felnőtt szülők állnak, a másodszülött inkább a bátyját tartja a maga számára követendőnek, aki még szintén gyerek és sokszor felelőtlenül cselekszik. De az is gyakran megesik, hogy az elsőszülött túlságosan is követi a szülők magatartását, és fiatalabb testvér fellázad e „konzervativizmus” ellen.

A kutatók szerint ezeket a megfigyeléseket figyelembe kell venni például a szociálpolitikában, a gyermekgondozási szabadság idejének meghatározásában is.

 

Szólj hozzá

tudomány társadalom életmód pszichológia USA