2017. sze 02.

Az apostolok faluja

írta: Göbölyös N. László
Az apostolok faluja

1032571583.jpg

Több évtizedig tartó kutatás után izraeli régészek megtalálták Bet-Szaidát, a halászok faluját, ahol Péter, András és Fülöp apostolok születtek.

Kétezer évvel ezelőtt a falut Juliasnak nevezték, Heródes Fülöp, Nagy Heródes király fiának parancsára. Az évszázadok alatt azonban a falut elfelejtették és Josephus Flavius ókori szerző, A zsidó háború írójának leírása nyomán találták meg az archeológusok, akiket Mordechai Aviam, a kinnereti régészeti intézet munkatársa vezetett.

Flavius szerint a falu Capernaumtól nem messze, a Jordán folyó és a Kinneret-tó (vagy ahogy a Bibliában szerepel: a Genázáreti tó) találkozásánál volt és a régészek ezen a területen valóban megtalálták a nyomát. Többek között Nero császár korából származó ezüst pénzt, mozaikdarabokat, és egy római közfürdő maradványait. A leleteket egy bizánci kori földréteg alatt találták., amely a tengerszint alatt 212 méter mélységben van. Régebben a kutatók azt gondolták, hogy Jézus idejében a Kinneret-tó a tengerszint alatt 209 méterrel volt, és ezért Bet-Szaidát feljebb keresték, a ma Jordán-parknak nevezett területen. Ott két, Kr.u. 1. és 2. századból származó épületet találta, de Bet-Szaidának nyoma sem volt. Aviam úgy véli, hogy a tó jóval mélyebben feküdt 2000 évvel ezelőtt, mint azt hitték.

A leletek jelentősen bővíthetik azoknak a kutatóknak az ismereteit, akik a kereszténység kezdeteivel, az Újszövetséggel és a második Jeruzsálemi Templom idejének zsidó Galileájával foglalkoznak.

Szólj hozzá

történelem régészet vallás kereszténység Izrael