2017. sze 12.

„Gyűlölöm az Egyesült Államokat”

írta: Göbölyös N. László
„Gyűlölöm az Egyesült Államokat”

alan-turing.jpg

A manchesteri egyetem archívumából rendezés közben előkerült Alan Turing 150 levele.

Turing, akit az informatika egyik atyjának és a 20. század egyik legnagyobb matematikusának tartanak, 1949 és 1954 között írta a leveleket. Ebben zömmel kutatásairól írt, de életének egyes mozzanataira is fény derül. Például amikor visszautasította egy amerikai konferencián való részvételt 1953-ban, azt írta Donald MacKay fizikusnak, aki felkérte, hogy szólaljon fel a tanácskozáson, hogy nincs kedve az utazáshoz és különben is, „gyűlöli Amerikát”. Hogy miért, arra a levélben nem adott magyarázatot.

Turing a manchester egyetem számítástechnikai laboratóriumának volt igazgató-helyettese 1948-tól. A II.világháború idején a Betchley Parkban, Nagy-Britannia katonai kódfejtő központjában dolgozott, neki sikerült megfejteni a német Enigma készülékkel küldött kódolt náci üzeneteket.

A levelek között van egy válaszlevél is, amelyet a brit kormány kommunikációs központjának írt. A központ fényképet kért tőle a Bletchley Park hivatalos történetének kiadásához. Ez a levél is tartalmaz USA-ellenes megjegyzéseket. Magánéletéről azonban nemigen derültek ki új elemek.

A levelet értékét az is emeli, hogy Turingról nagyon kevés dokumentum maradt fenn, de az egyetem immár katalogizálta és archiválta ezeket , és kutatás céljára rendelkezésre állnak az interneten.

Alan Turing, akinek történetét az Oscar-díjas The Imitation Game című filmben dolgozták fel, 1954-ben, 41 évesen öngyilkos lett, miután a brit hatóságok rendszeresen zaklatták vállalt homoszexualitása miatt.

Szólj hozzá

tudomány matematika II.világháború Nagy-Britannia Alan Turing törrténelem