2017. sze 13.

Túl sok fotót posztolsz? Depressziós vagy?

írta: Göbölyös N. László
Túl sok fotót posztolsz? Depressziós vagy?

charlotte.jpg

Ha valaki a közösségi hálókon a profilokat nézegeti, a sok mosolygós kép és a csodálatos tájak láttán azt gondolhatja, hogy a rajtuk szereplő emberek boldogok, életük felhőtlen. A pszichológusok szerint azonban, aki állandóan saját fotóit teszi fel, lehet, hogy depresszióban szenved.

A Harvard és a vermonti állami egyetem kutatói a közösségi hálók 168 felhasználójának 43.950 fényképét elemezték egy különleges szoftverrel, amely azonosítani tudja ennek a patológiának a jeleit. A kiválasztottak közül 71-ről készítettek korábban depressziót megállapító diagnózist.

A programnak sikerült az azonosítás az esetek 70%-ában, még mielőtt orvosok megállapították volna a betegséget.

Melyek ezeknek a fotóknak a jellemzői? Színeikben sötétek, de készítője szűrőt nem használt és általában több kommentet váltanak ki, mint mások fotói. Ezeket a jeleket a háziorvosoknak csak 40 %-a ismerte fel a fotók alapján.

„Ennek a rendszernek hatalmasak a lehetőségei – magyarázta Christopher Danforth, a vermonti egyetem kutató – Ma egyre több tartalmat osztanak meg a közösségi hálón, és az, hogy rendelkezésünkre áll egy olyan algoritmus, amely elemezni tudja és felismeri a fizikai és mentális betegségek jeleit, életmentő lehet.”

A jó eredmények ellenére még ki kell szélesíteni a kutatást, és túl kell jutni a személyes adatok felhasználásának korlátain – árulták el a kutatók.

Szólj hozzá

internet társadalom életmód pszichológia USA