2017. sze 16.

Borostyánba zárt történelem előtti kismadár

írta: Göbölyös N. László
Borostyánba zárt történelem előtti kismadár

200350786-7df0af30-c7ce-4770-a909-d5f5937d6ce7.jpg

Mianmar Hukwang völgyében találták meg a kutatók egy borostyánba zárt, 100 millió éves madárfióka kövületét, amely kiérdemelte a Kréta-kor legjobban konzerválódott leletének címét.

A „Belone”-nak elnevezett madárka maradványai alkalmasak arra, hogy a kutatók rekonstruálják az enantiornitok fajtájának egyes részjellemzőit, amely 120-45 millió évvel ezelőtt élt és kihalt a többi dinoszaurusz-rokonnal együtt.

A madárkát 2014-ben vásárolta meg a kínai Tengcsung város Huoge Amber Museuma. Tanulmányozásának költségeit a National Geographic Society’s Expeditions Council fedezi.

Lida Ching kínai paleontológus, aki a madárkát a farka alapján azonosította, meg tudta állapítani a fióka eddig ismeretlen néhány jellemzőjét, például, hogy fogakkal ellátott csőrrel és karmokkal rendelkezett. A szárny és a nyak, amelyeknek a belső, lágy részei is megmaradtak, lehetővé tették a fióka fejlettségi fokának meghatározását is. A mai madaraktól eltérően sokkal hamarabb önállósodott a szüleitől, mivel tollazata korán alkalmassá tette a repülésre. Belone tollai barnák és sötétszürkék voltak.

 

Szólj hozzá

történelem tudomány biológia őslénytan Mianmar