2017. sze 20.

Újabb római emlékek Katalóniában és Tunéziában

írta: Göbölyös N. László
Újabb római emlékek Katalóniában és Tunéziában

img_smauri_20170210-125007_imagenes_lv_otras_fuentes_img_20170209_130004-klhe--992x558_lavanguardia-web.jpg

A katalóniai Sitges város Las Coves nevű kis természetes öblében római kori temetőt találtak a régészek egy diszkó és annak parkolója területén.

Az eddig kiásott három csontvázat Kr. u 50 és 385 között élt emberek földi maradványaiként azonosították.

Az egyik egy 30-35 éves férfié volt, aki kb. 165 magas, erős testalkatú lehetett. Bal vállán sérülések nyomai látszanak és gerince elmeszesedett.

A másik csontváz egy kb. 15 éves lányé, a harmadik egy hathónapos csecsemőé. Egyik maradvány sem tükröz betegséget vagy más anomáliát.

A régészek nem tartják kizártnak, hogy egy település is tartozik a temetőhöz, de ennek megállapításához további ásatásokhoz van szükség. Egyesek szerint a hely azonos Blanca Suburral, ahol a rómaiak legalább három évszázadon át éltek és temetkeztek.

Közben tunéziai és olasz régészekből álló expedíció talált  rá Nabeul közelében egy 20 hektáros területen Neapolis város romjaira. A várost a Kr.u. 4. században nyelte el egy szökőár.

A felfedezés megerősíti az ókori elbeszéléseket – mondta Munir Fantar, a misszió vezetője.

A régészek egész utcákat, épületeket találtak és mintegy száz kádat, amelyben garumot találtak. Ezt a hal alapú szószt nagyon kedvelték a rómaiak.

„Ez a felfedezés bizonyítja, hogy Neapolis a garum-gyártás és a sózással való haltartósítás nagy, a Római Birodalomnak valószínűleg legnagyobb központja volt” – tette hozzá Fantar.

A garumot, amelynek íze hasonló volt a vietnami nuoc-mam-hoz, nagy amforákban exportálták a mediterrán térség különböző városaiba.

Az ásatást 2010-ben kezdték, hogy kiderítsék, valóban ott volt-e Neapolis, amely kezdetben egy karthagói kereskedelmi csomópont volt, ahogy ezt Thuküdidész görög történetíró lejegyezte.

A kutatók most már biztosak abban, hogy Neapolist egy Alexandriát és Krétát is megrázó földrengés és az ennek nyomán kialakult szökőár pusztította el. A földrengés Ammianus Marcellinus római történetíró szerint Kr.u. 385. július 21-én következett be.

 16215230-tunisie-des-chercheurs-decouvrent-des-vestiges-romains-engloutis-par-un-tsunami.jpg

Szólj hozzá

történelem régészet Spanyolország Katalónia Római Birodalom