2017. sze 22.

Távolsági űrutak reciklált felszereléssel

írta: Göbölyös N. László
Távolsági űrutak reciklált felszereléssel

ur.jpg

A NASA  tervei között szerepel a Mars meghódítása a következő évtizedekben. Addig azonban még sok akadályt kell leküzdeni, köztük elméleti és gyakorlati jellegűeket. Ez utóbbiak között szerepel az utánpótlás problémája.

Egy hónapokig vagy évekig tartó utazáshoz nem lehet elegendő élelmet, eszközöket az indulásnál elhelyezni az űrhajóban. Vannak azonban kutatók, akik arra gondolnak, hogy a megoldás a reciklálás lehet.

Ezek közé tartozik Mark Blenner, a dél-karolinai Clemson University biológusa, aki csapatával már az elképzelés megvalósításán dolgozik. Az első eredményekről az American Chemical Society évi kongresszusán számoltak be. A megoldás, amelyet Blenner elképzelt, egy mikroorgonizmus, az élesztőgomb, amely polimereket és tápláló elemeket tud előállítani, mint a széndioxid, amelyet kilélegzünk, vagy a vizeletben lévő nitrogén.

„Ami megpróbálunk megvalósítani, az olyan biológiai rendszer, amelyet az űrhajósok bármikor életre tudnak kelteni egy „alvó” állapotból, és előállítani, amikor szükség van rá” – magyarázta Blenner.  Ehhez át kell alakítani az űrhajón felhalmozódó hulladékot olyan anyagokká, amelyek az élesztő gombák kifejlődéséhez kellenek: a nitrogén és a szén. Ami az elsőt illeti, a kutatók rájöttek, hogy a vizeletből az élesztőgombák ki tudják vonni, a kilégzésből származó széndioxid pedig rendelkezésre áll.  Ezt ugyan az élesztőgombák nem tudják közvetlenül felhasználni, de a ciánbaktériumok és az algák fel tudják dolgozni szénné, ami a gombáknak már megfelel. Ily módon életben lehet tartani és fel lehet használni őket az űrhajósoknak szükséges anyagok létrehozására.

Az egyik tanulmányozott élesztő gombatörzs produkálni tud például Omega-3-at, olyan zsírsavakat, amelyeket konzerválni lehet több évig. Ezeket a különlegesen hosszú űrutakra szánják. Egy másik törzs polimereket termel, olyan makromolekulákat, amelyekből szintetikus anyagok, például a nylon áll, vagy poliesztereket, amelyeket elméletileg a jövőben egy 3D nyomtatóba lehet rakni és különböző eszközök, pótalkatrészek gyártására tudják felhasználni.

Ezek a kísérletek ma már messze vannak attól, hogy a gyakorlatban felhasználhatók legyenek. Egy polieszter franciakulcs gyártásához jelenleg még egy kolónia élesztőgombára lenne szükség, amelyek megtöltenének egy kb. ezer literes kádat és ezeknek reális felhasználásához jelentősen emelni kellene azoknak az anyagoknak a típusait, amelyeket elő lehetne állítani.

De Blenner meg van győződve arról, hogy jó úton jár. Nem ma, nem holnap, de a jövőben az élesztőgombák vitaminokat, zsírsavakat, műanyagokat fognak termelni. Mindazt, amire az űrhajósoknak szükségük lesz, és mindezért cserébe csak egy kis vizeletet és széndioxidot kérnek, vagy valami más hulladékot.  

 

Szólj hozzá

űrkutatás tudomány környezetvédelem USA NASA reciklálás