2017. sze 26.

Kutyabeszéd

írta: Göbölyös N. László
Kutyabeszéd

pup112.jpg

Akinek kutyája van, tudja, de ezt most a tudomány is megerősíti: a kutyák tudnak beszélni gazdájukkal.

A gazdák többsége megérti őket, ha olvasni tudnak a kiadott hangok mögött rejlő érzelmekben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek a Royal Society Open Science szakfolyóiratban megjelent tanulmánya beszámol arról, hogy a kutatók 40 emberrel hallgattattak meg három különböző kontextusban 18 különböző kutyaugatást, vonítást, szűkölést. Az első kontextusban evőedényeiket védték más kutyáktól, a másodikban egy ismeretlen fenyegette őket, a harmadikban gazdájukkal játszottak, egy tárgyat próbáltak kivenni a kezéből.

Az embereknek az esetek 63%-ában sikerült azonosítaniuk a szituációkat. Az esetek 81%-ben ismerték fel a játszó kutya hangját, 60%-ban az ételét védőjét és 50%-ban az agresszivitást és a félelmet. A két utóbbi helyzet felismerése nehezebb volt, mert hasonlítanak egymáshoz. Amikor a kutya játszik, rövid és egymásután gyorsan következő hangokat ad ki. A másik két esetben hosszabb és lassúbb ritmusút – magyarázta a La Repubblicának Faragó Tamás etológus, a kutatás vezetője.

A kísérlet része volt, hogy a kutatók, anélkül, hogy elárulták volna az embereknek, hogy milyen szituációkban hangzottak el a kutyahangok, megkérték őket, hogy hallgassanak meg minden hangot és aszerint osztályozzák ezeket, ahogy agresszivitást, félelmet, kétségbeesést, boldogságot vagy játékosságot fejeznek ki. A játékos hangban találták a legkevesebb agresszivitást, és a legtöbbet az ételét védőben. Ez azt jelenti, hogy mind a férfiak, mind a nők ki tudták olvasni a kutyahangokból az érzelmeket, a körülmények  ismerete nélkül.

Az etológuzsok azt is észrevették, hogy a kutyák a helyzet szerint tudták módosítani az egyes hangokat. Például „korrekt módon” viselkednek, amikor szemtől szemben vannak az ellenféllel, ha az ételüket védik, tudják, hogy nem lehet „blöffölni”, mert a másik kutya látja őket.  Viszont bizonytalanabb helyzetben vannak, amikor fenyegetve érzik magukat, vagy játszanak, manipulálják az ugató hangot, eltúlózzák az agresszivitást, vagy az örömöt. Ez minden emlősre jellemző.

A kutatás azt is nyilvávalóvá tette, hogy a kutyatulajdonosok jobban megértik ebeik hangját és hogy a nők empatikusabbak a kutyához való viszonyban is.

Szólj hozzá

kutya biológia állatvilág Olaszország Magyarország