2017. sze 28.

A festék útja a vérben

írta: Göbölyös N. László
A festék útja a vérben

tetovalt.jpg

A tetoválásokból festékrészecskék jutnak a vérbe. A festék áthatol a bőrön, bekerül a vérbe, eljut a nyirokcsomókhoz, amelyek megdagadnak tőle.

Ilyen festékrészecskéket sikerült azonosítania a kockázatokat felmérő német szövetségi intézet (Esfre) csapatának a legerősebb mikroszkóppal, a szinkroton fényével. Az eredmények a Scientific Reportsban jelentek meg.

Jelenleg még nem tudják, hogy ez a festék károsítja-e az immunrendszert. amikor valaki tetováltatja magát, arra általában ügyel, hogy steril tűvel csináltassa, a festék kémiai összetételét azonban senki sem ellenőrzi – mondják a szakemberek – pedig azok a szerves pigmenteken kívül nikkelt, krómot, mangánt, kobaltot és titándioxidot is tartalmaznak. Ez utóbbit a legtöbbet használják a „carbon black” után a tetováláshoz. Ez egy olyan pigment, amelynek az a tulajdonsága, hogy más színezékkel keverve különböző árnyalatokat generál. Használják élelmiszerekbe, lakkokba…

Annak megállapítására, hogy mindezektől ártalmas lesz-e a tetoválás, évekre van szükség, mert hatásuk az évek során változhat is – mondják a kutatók.

Ami a bőrt illeti, a problémát a festékben lévő fémek okozhatják, ezt számos vizsgálat kimutatta. A leggyakoribb patológiák a bőrgyulladás vagy a pszeudogranulóma, attól függően, hogy milyen érzékeny a bőr. Ez megnyilvánulhat azonnal, de évek múlva is.

Más technikák alkalmazásával is bizonyították már a fentebb leírt jelenségeket, amelyek a tetoválásból származnak. A kutatók a jövőben olyan embereket szándékoznak megvizsgálni, akiknek a bőrén elváltozások történtek a tetoválások után. Mindezek nagy figyelmet kelthetek egy olyan pillanatban, amikor a tetoválás – nem utolsó sorban a híres sportolók és sztárok hatására – soha nem látott népszerűségnek örvend szerte a világon, és immár nemcsak a férfiak, hanem a nők is képesek testük nagy felületeit képtárrá alakítani. És nyilván a mérték sem mindegy - nem csupán esztétikai, hanem egészségügyi szempontból sem.

Szólj hozzá

divat egészség orvostudomány tetoválás Németország