2017. okt 05.

Még erősebb pókhálót!

írta: Göbölyös N. László
Még erősebb pókhálót!

549472659-spider-web-limb-part-of-tree-haze-fog-weather.jpg

A pókhálót olyan erősnek és ellenállónak tartják, mint az acélt. De a trentói egyetem kutatói grafénnel és karbon nanocsövekkel még erősebbé próbálják tenni.

Az olasz szakemberek, akiknek vezetője, Nicola Pugno már tanulmányozta a gekkó tapadó lábait, a cambridge-i Graphene Centre munkatársaival együtt laboratóriumban tenyésztett pókoknak adtak táplálék-kiegészítőként grafént és karbont. A háló, amelyet ezek a pókok szőttek, háromszor ellenállóbbak az acélnál és kevlarnál.

Ami elsősorban megkülönbözteti a természetes pókhálótól, az a rugalmassága, a súlytól függően a megnyúlási képessége.

Nem véletlen, hogy a grafén és a karbon nanocsövek felfedezői 2010-ben fizikai Nobel-díjban részesültek.

A kutatók álma olyan pókszál előállítása, amelyet fel lehet használni az orvostudományban, a sportban és védelmi célokra. Ettől azonban még messze vannak, mivel a laboratóriumi pókok nem tűrik a fogságot és közös térbe szorítva felfalják egymást. 29% elpusztult, mielőtt még szálat produkált volna. További 24% is csak 12 napig élt.

A kísérleti pókok a második és a tizenkettedik nap után kezdtek szőni.

A kísérleteket tovább folytatják, közben a selyemhernyók gubójának javításával is foglalkoznak. Ez egy könnyebben tenyészthető faj.

A pók szálának erősítésével kísérletek folynak Európa és az Egyesült Államok más laboratóriumaiban is.

Nem kárt sikerrel az a próbálkozás, hogy kecsketej génmanipulálásával állítsanak elő selyemszálat. Némi siker koronázta a baktériumokkal folytatott próbálkozásokat: egy kaliforniai cég gyártott ilyen eredetű nyakkendőket és edzőcipőket 314 dolláros árban, de olyan keveset, hogy úgy kellett kisorsolni, ki a szerencsés vevő, aki felöltheti.

 

Szólj hozzá

tudomány technika pók állatvilág Olaszország Nagy-Britannia