2017. okt 22.

Mi történne, ha nem tanulnánk meg kézzel írni?

írta: Göbölyös N. László
Mi történne, ha nem tanulnánk meg kézzel írni?

writing-with-pen-570x351.jpg

Éles viták folynak arról, hogy abba kell-e hagyni a kézzel írást a számítógéppel való írás javára. Neurológusok próbálják felmérni ennek következményeit – írja a Science Post.

Az Egyesült Államokban 2013-ban megszületett az a döbbenetes döntés, hogy az iskolákban fakultatívvá kell tenni a kézírás elsajátítását. Ugyanakkor a számítógép oktatási tervét már kidolgozták és hamarosan életbe lép az összes amerikai államban.

Franciaországban vannak olyan szakemberek, akik ezt nem tartják nyugtalanítónak, de azt gondolják, hogy szükség van egy átmeneti állapotra, amíg az agy alkalmazkodni tud hozzá. Mások kétségbe vonják ennek az adaptációnak a lehetőségét, mondván, a kézzel írás megtanulásában a neuronok egész hálózata vesz részt és ezek összekötik a gondolkodás és a beszéd zónáit azokkal, amelyek a kezek mozdulatait irányítják. Nem véletlen, hogy ha a kézírás automatikussá válik, az segít az olvasásban is.

A klaviatúránál mindkét kezet felhasználjuk, de nem olyan finom mozdulatokat végzünk, mint a kézirásnál, verjük a billentyüket és nem törekszünk olyan precizitásra, hiszen folyamatosan lehetőségünk van a törlésre, javításra. Ez változtatásokat hoz a nyelv mentális és agyi kifejeződéseiben, az olvasási és általában a megismerési hajlamban.

Különböző tanulmányokban írtak már arról, hogy a klaviatúrán való írástanulásnak negatív hatása van az olvasásra, a betűk felismerésére, valamint ugyanannak a szövegnek a megértésére aszerint, hogy papíron vagy képernyőn van. Az sem előny, hogy akik számítógépen tanultak meg írni, állítólag jobban megértik a szöveg konkrét aspektusait, de sokkal kevésbé az elvont dolgokat.

Szólj hozzá

kultúra tudomány agy írás USA Franciaország