2017. okt 25.

A melkshami rém

írta: Göbölyös N. László
A melkshami rém

the-melksham-monster-closely-resembled-the-species-shown-plesiosuchus-manselii-which-also-belongs.jpeg

Krokodilokat általában a Nílusban, Ázsiában, Ausztráliában, Amerikai egyes vidékein lehet látni. De 163 millió évvel ezelőtt a Jura-korban ezek az kétéltűek azokban a vizekben vártak zsákmányra, ahol ma az európai kontinens terül el.

A történelem előtti krokodil, a leldraan melkshamensis kövületét Anglia déli részén, a Wiltshire grófságbeli Melkshamben találták meg és 150 évig a londoni természettudományi múzeum raktárában tartották. Előtte a legrégibbnek a geosaurinust tartották, amely 150 millió évvel ezelőtt élt.

Három méter hosszú volt, a meleg és sekély vizekben élő utolsó példányai közé tartozott. Hosszú éles fogai lehetővé tették számára, hogy polipokkal táplálkozzon, bár ezek akkor nagyobbak voltak, mint a maiak.

Az edinburghi egyetem kutatói éppen a fogai, a koponyája és az állkapcsa méretei és formái alapján feltételezték egy elődjének a létezését. Ezt a melkshami példány, amelyet most megvizsgáltak, igazolta is.

Nem a világ legszebb kövülete, de elmondja a fajta fejlődésének történetét és azt, hogy a krokodilok miként váltak az ökorendszer élenjáró ragadozóivá.

 

 

Szólj hozzá

biológia krokodil Nagy-Britannia őslénytan