2017. okt 26.

Falakon átlátó hologram

írta: Göbölyös N. László
Falakon átlátó hologram

170523-wireless-hologram-signals.jpg

Otthon, a munkában, vagy úton a wi-fi immár nélkülözhetetlen eszköz. Egy sor láthatatlan mikrohullám, amely megtölti a helyet, amelyben mozgunk, érinti a tárgyakat és embereket, mielőtt behatol az okostelefonba, a számítógépbe. De amíg mi egyszerű lehetőséget látunk benne adatok átvitelére vagy a Hálóhoz való csatlakozásra, addig Philipp Holl német fizikus egyetemi hallgató egy tökéletes videó-ellenőrzési rendszernek képzelte el, amellyel falon keresztül is látni lehet egy egész szobát.

Friedemann Reinharddal, a müncheni egyetem fizika tanárával közösen készítettek egy prototípust, amely lehetővé teszi egy hologram megalkotását egy szobáról, a wifi-jelek  felhasználásával.

Annak lehetősége, hogy wifit használjanak egy falon keresztül, nem új, de Hollé és Reinhardé az első, amelynek révén három dimenziós hologram készülhet.

Igaz, hogy még nagyon kezdetleges prototípusról van szó, de már fel lehet ismerni a 4 cm-nél nagyobb tárgyakat. „Ha egy csésze van az asztalon, látni lehet, hogy valami van ott, de a formáját nem lehet felismerni, viszont egy diványon ülő ember vagy kutya profilját ki lehet venni” – magyarázta Holl a Business Insidernek.

A rendszer két antennával működik. Az egyik rögzített, ez regisztrálja a wifi által kibocsátott elektromágneses teret, hogy referenciapontot biztosítson. A másik mobil és és különböző perspektívákból regisztrálja ugyanazokat az információkat. Az antennák lehetnek nagyon kicsik, akkorák, mint az okostelefoné, és képesek regisztrálni a wifi-kijelzés fázisait és intenzitását. Az összegyűjtött információkat reális időben feldolgozza egy számítógép, amely arra van beprogramozva, hogy háromdimenziós képet alkosson a szobáról.

Ma még fantázia kell ugyan a benne lévő minden tárgy felismeréséhez, de az alkotók biztosak abban, hogy el lehet érni olyan fokot, amellyel sok mindenre fel lehet majd használni: felügyeletre, katasztrófák idején túlélők keresésére, de nyilván kémkedésre is. Azt sem tartják kizártnak, hogy a jövőben egy drón közreműködésével fel lehet majd vele térképezni néhány másodperc alatt egy egész nagy épület belsejét.

Szólj hozzá

tudomány technika wi-fi hologram Németország