2017. okt 27.

Miért veszik magasabbra a fűtést a nők?

írta: Göbölyös N. László
Miért veszik magasabbra a fűtést a nők?

temperatura-donne.jpg

Sok háztartásban vita tárgyát képezi, hogy hány fokra állítsák be a fűtést. A Corgi Homeplane fűtéstechnikai társaság szponzorálta azt a felmérést, amely kiderítette, hogy miért igényelnek általában nagyobb meleget a nők, mint a férfiak – írja a La Repubblica.

Egy 2015-ben végzett holland felmérés annyit már kimutatott, hogy a nők 2,5 fokkal melegebbet tartanak általában megfelelőnek, mint a férfiak, bár testhőmérsékletük csaknem azonos.

Az olasz felmérés szerint ez összefügg azzal, hogy a nők bőrének hőmérséklete alacsonyabb, mint a férfiaké, a kéz bőre 3 fokkal. Befolyásolja ezt a női ösztrogén, sűríti a vért és csökkenti annak áramlását a végtagok felé. A nők fázósabbak a peteérés idején, amikor az ösztrogének szintje magasabb. Szerepet játszik az anyagcsere is, amelynek a nőknél lassabb a működése.

A nők ezen okoknál fogva átlag 4,5 foknál hidegebbnek érzik a 20 fokra beállított fűtést. Ez érvényes lakásban és hivatalban egyaránt. Ez utóbbiban ugyanis mértékadónak általában egy 40 év körüli férfi igényeit veszik.  

 

Szólj hozzá

férfi biológia életmód hőmérséklet Olaszország Hollandia