2017. okt 28.

Yellowstone szupervulkánja hamarabb felébredhet

írta: Göbölyös N. László
Yellowstone szupervulkánja hamarabb felébredhet

grand_prismatic_spring-758x484.jpg

Szakértők elemzése szerint a vártnál hamarabb kitörhet a Yellowstone Park alatt húzódó szupervulkán.

A tűzhányó katlanját a 60-as években találta meg Bob Christiansen, a United States Geological Survey szakembere. A vulkán legutolsó kitörése kb. 630 ezer évvel ezelőtt történt. Az ebből származó ásványokat vizsgálták meg az arizonai állami egyetem kutatói, akik eddig azt gondolták, hogy a vulkán csak pár évszázad múlva törhet ki. Most viszont éppen ezeknek az ásványoknak az elemzése mutatta ki, hogy a kitörést megelőzően a mágneses kamrák feltöltődése a múltban csak néhány évtizedet vett igénybe.

Nem árt tudni, hogy az utolsó kitörés során ezer köbkilométernyi kő, por, vulkáni hamu került a levegőbe. Ezek szétszóródtak az Egyesült Államok területének nagy részén, háromszög alakban, amely kanadai határtól Louisianáig és Kaliforniáig ért. A utahi egyetem végzett vizsgálatokat még 2013-ban, amely során kiderítették, hogy a magmakamra terjedelmét eddig alábecsülték. Valójában 90 km hosszú, és 20 km széles, a mélysége a katlan alatt 2-15 km. Ugyanez az egyetem 2015-ben megállapította, hogy egy hatalmas tároló van az első mágneses kamra alatt. Ez a tároló 4,4-szer nagyobb, mint a magmakamra, és alatta terül el 19-45 km mélységben. Tartalmával meg lehetne tölteni a Grand Canyont.

Nincs máshol a Földön még egy ilyen vulkán, és ha kitörne, az Egyesült Államok egész nyugati részét elborítani a kő, a por, a hamu, afolyók szennyezettek lennének és több hónapig uralkodna az egész világon a „vulkáni tél”, ami a növények elpusztulását eredményezné. Maga a kitörés legalább 90 ezer ember halálát okozná Yellowstone közelében.

2012-ben a Daily Mail emlékeztetett arra, hogy világszinten fogynak azok az élelmiszer-tartalékok, amelyeket válság idejére tárolnak. 2000 elején még 107 napra voltak elegendőek, míg a 2010-es évek kezdetén már csak 74 napra. A szupervulkán kitörése esetén a világnak hónapokig ezekből a tartalékokból kellene élnie…

Szólj hozzá

katasztrófa tudomány vulkán geológia USA Yellowstone