2017. nov 01.

Csillagporból vétettünk, csillagporrá leszünk

írta: Göbölyös N. László
Csillagporból vétettünk, csillagporrá leszünk

ascension.jpg

Arra már számos bizonyítékot találtak a tudósok, hogy mi, emberek, ugyanúgy, mint minden lény az univerzumban, csillagporból vagyunk. Két fiatalember most egy olyan vállalkozást indított be, amelynek révén hamvaink visszatérhetnek ebbe az állapotba.

Sokan álmodnak arról, hogy haláluk után a végtelenbe repülnek ki, és az örök békét az égben lelik meg, és családtagjaiknak is talán könnyebb lesz így az elengedés. De vannak olyanok is, akik egsz életükben arra vágytak, hogy mindenkinél magasabbra repüljenek, és odafentről csodálhassák meg a Földet. E gondolatokból indult ki a sheffield-i egyetem két volt diákjának ötlete.

Alex Barker és Chris Rose cégének neve minden elmond: Ascension Flights. Fordíthatjuk egyszerűen „felvitelnek”, spirituálisabb megközelítésben „mennybemenetelnek” az Ascension szót. Öt évig kísérleteztek, mire a nyilvánosság elé léptek. A nagyközönség előtti bemutatkozásuk abszolút 21. századi módon történt: szerepeltek a BBC Dragon’s Den című műsorában, ahol kezdő vállalkozók mutathatják be három percben ötletüket egy öt multimilliomosból álló zsűri előtt, amelynek tagjai, tetszés esetén, akár be is fektethetnek a bizniszbe. Közben természetesen megszerezték a brit polgári repülési hatóságok engedélyét is.

Az „űrszertartás” kb. két és fél óra hosszat tart. Egy héliummal töltött légballon felviszi az urnát 30 km-es magasságba (bár az „űr” közmegállapodás szerint a Földtől mintegy 100 km-re kezdődik, az úgynevezett Kármán-vonalnál, amelyet Kármán Tódor magyar-amerikai fizikusról (1881-1963) neveztek el)  és ott kibocsátják a hamvakat, amelyeket a sztratoszféra szelei Föld körüli pályára visznek. A ceremónia után a légballon ejtőernyővel visszaszáll a Földre, a rajta lévő GPS segítségével könnyen megtalálják.

„A szétszórás pillanatában azok a mikroszkopikus vízcseppecskék, amelyek a hamvakban maradtak, azonnal megfagynak a mínusz 60 fokos hidegben, és csodálatos, csillogó vízeséssé válnak. Olyan látvány ez, amely méltó, egy jól megélt élethez.

 Amikor e hamvak végül visszatérnek a Földre, körülöttük csapadék képződik, esőcseppek, hópelyhek. Apró tápláló emelek segítik a növények növekedését, bárhol is szálljanak le. Így az Ön szeretteinek földi maradványai részeseivé válnak annak a ciklusnak, amely létrehozza és fenntartja az életet bolygónkon” – olvasható az Ascencion Flights honlapján.

Az űrtemetés alapára – amennyiben az indulás a cég bázisáról, Dél-Yorkshire-ból történik - mindössze 795 font (880 euró), amelyhez jöhetnek extra szolgáltatások is. A „Memorial” HD-minőségű videót és fotókat kínál a felbocsátásról .s a hamvak szétszórásáról. Van lehetőség azonban más helyszínről való felbocsátásról is, amelyet a család választ ki, és csatolhatnak hozzá egy filmet, amely végigköveti az elhunyt földi pályafutását.

Mint Alex Keen, az Ascension Flight projektmenedzsere elárulta, eddig még csak tesztrepüléseket hajtottak végre műhamvakkal, de máris több száz megrendelés érkezett hozzájuk, Nagy-Britannián kívül elsősorban az Egyesült Államokból, de hírük már további országokba is eljutott.Ha minden jól megy, ebben a hónapban már el is indulnak a csillagok útján első néhai embertársunk maradványai.

http://www.ascensionflights.com/

 

 

Szólj hozzá

üzlet halál társadalom életmód űr temetés Nagy-Britannia