2017. nov 15.

Sherlock Holmes a világháborúban

írta: Göbölyös N. László
Sherlock Holmes a világháborúban

conan.jpg

1916 nyarán Sir Arthur Conan-Doyle-tól egy vacsora során George-Louis Humbert francia tábornok megkérdezte, hogy detektive, Sherlock Holmes a harcol-e a háborúban a németek ellen. Az író zavarba jött, mivel ő maga jelentkezett a brit hadseregbe, de alkalmatlannak tartották. Talán ezért volt az, hogy addig a mesternyomozó sem szerepelt katonaként.

Conan-Doyle azonban beszédeiben, cikkeiben tanácsokat adott a brit vezérkarnak, így kárpótolta magát az elutasításért, A francia tábornok kérdése azonban szíven ütötte és egy évvel később, 1917. október 22-én megjelent novellagyűjteményben Holmes is a háborús konfliktus kellős közepén találta magát.

Az utolsó tisztelgés (His Last Bow) című novellában a detektív ír-amerikai ügynök, aki úgy tesz, mintha fontos dokumentumokat adna át egy német kémnek, valójában azonban a papírok egy méhészeti könyv lapjai. A cselekmény 1914. augusztus 2-án játszódik, amikor Németország, a luxemburgi határok megsértésével elindította az első világháborút. Ez volt Sherlock Holmes utolsó kalandja, és az egyetlen regény, amelyet Sir Conan-Doyle egyes szám harmadik személyben írt. Történeteinek állandó narrátora, dr. Watson ezúttal csak az előszót „írta”. Így harcolt az író a hazájáért a maga módján tollával – éppen 100 évvel ezelőtt.

A novellát megfilmesítették 1942-ben, amikor már javában folyt a második világégés. A Sherlock Holmes and The Voice of The Terror címmel. A főszerepet az a Sir Basil Rathbone játszotta, aki három évvel korábban már belebújt Sherlock Holmes figurájába a Baskerville-i kutya filmadaptációjában, majd további 12 alkalommal jelenítette meg a mesterdetektívet filmvásznon, és számos rádiójátékban adta hozzá a hangját is. 

Szólj hozzá

történelem irodalom Sherlock Holmes Nagy-Britannia I.világháború Sir Arthur Conan-Doyle