2017. nov 19.

Énekes vetélkedő

írta: Göbölyös N. László
Énekes vetélkedő

164704111-59bd1bd0-23ac-4051-858f-7495a00221fc.jpg

Az új-zélandi tuik, kis verébfélék nem kedvelik azokat a madarakat, amelyek náluk hangosabban, szebben énekelnek. Ha olyan riválissal találkoznak, amelyek hosszabb, változatosabb trillákat produkálnak, az irigységtől agresszívek lesznek – írja a La Repubblica.

Az aucklandi Massey egyetem kutatóinak erről szóló tanulmánya az Ibis International Journal of  Avian Science-ben jelent meg.

A tuik kb. 30 cm-ek, 125 gramm súlyúak, tollazatuk kékes-fekete. Gyümölcsökkel táplálkoznak. Híres énekesek, de dalukat tulajdonképpen területük védelmére használják. Ha a rivális hosszabb, bonyolultabb füttyöt hallat, az a taktikájuk, hogy közel repülnek hozzá és hangosabb énekkel próbálják elűzni a betolakodót.

A kutatók a Tawharanui nemzeti parkban élő tuik viselkedését tanulmányozták és megfigyelték, hogy a távolság,ahonnan túléneklik az idegen madarat, attól függ, hogy ez utóbbi milyen hangerővel és milyen cifrán dalol. Ha sokkal szebbnek, hangosabbnak ítélik a sajátjuknál, 30 cm-re is megközelítik a másikat, de ha gyengébbnek és egyszerűbbnek, akkor 6 méternél megállnak.

Szólj hozzá

tudomány Új-Zéland állattamadárvilág